nieuws

Etikettering sinterklaassnoepgoed: ‘Grote stappen gezet, maar verbetering mogelijk’

Nieuws

Ten opzichte van vorig jaar zijn ‘grote stappen gezet’ in de etikettering van sinterklaassnoepgoed. Dat concludeert N&S Quality Consultants naar aanleiding van een onderzoek naar de etiketten van 75 van dergelijke producten bij enkele supermarkten.

Etikettering sinterklaassnoepgoed: ‘Grote stappen gezet, maar verbetering mogelijk’

N&S Quality Consultants geeft aan dat ‘op diverse aspecten toch nog stappen te zetten zijn’:

  • Indien producten bedoeld zijn voor de Nederlandse consument, zullen de verplichte elementen in de Nederlandse taal op de verpakking moeten worden opgenomen. Voor producten die in andere Europese landen op de markt worden gezet, zullen de taalvereisten specifiek per land moeten worden bekeken.
  • Op het gebied van allergenen is gesteld dat deze duidelijk te onderscheiden moeten zijn. N&S Quality Consultants: ‘In de praktijk zien wij diverse oplossingen waaronder hoofdletters, onderstreepte letters en vetgedrukte letters. Er wordt echter onvoldoende aandacht besteed aan achtergrondkleuren en type verpakkingsmateriaal, terwijl dit grote invloed kan hebben op de leesbaarheid van letters. Met name bij producten waar gekozen is voor vetdrukken zien we dat allergenen soms onvoldoende te onderscheiden zijn in de ingrediëntendeclaratie.’
  • Een andere vraag met betrekking tot allergenen is de vraag in hoeverre consumenten altijd begrijpen welke allergenen in bepaalde ingrediënten zitten. Een makkelijke oplossing is om achter de betreffende ingrediënten het allergeen tussen haakjes te vermelden en deze in afwijkende typografie op te nemen. Bijvoorbeeld: ‘crème (melk), weipoeder (melk) en caseïnaat (melk)’ in plaats van ‘crème, weipoeder en caseïnaat’.
  • Het vermelden van gewicht blijkt toch ook nog lastig. Het vermelden van termen als ‘ongeveer’ of ‘circa’ is niet toegestaan. N&S Quality Consultants: ‘Ook zien we dat er fouten worden gemaakt op het moment dat producten worden gecombineerd in een verzamelverpakking met meerdere portieverpakkingen. Zo wordt dan bijvoorbeeld het e-teken ten onrechte gebruikt voor de verzamelverpakking. Daarnaast blijkt het vermelden van stuks niet altijd goed te verlopen.’
  • Tot slot is het onderwerp portiegrootte een onderwerp van discussie. Er zijn op dit moment geen richtlijnen vastgelegd over hoe je een portiegrootte bepaald en dat zorgt ervoor dat producenten diverse richtlijnen aanhouden. Zo zou de ene zak pepernoten 10 porties bevatten en de andere 20 porties, terwijl de totale inhoud gelijk is.
Reageer op dit artikel