nieuws

Consumentenbond: chocoladekruidnoten Aldi ‘Beste uit de test’ en ‘Beste koop’

Nieuws

De chocoladekruidnoten van Aldi, Hema en Jumbo komen als ‘Beste uit de test’ bij de Consumentenbond. Omdat die van Hema en Jumbo duurder zijn, krijgen de chocoladekruidnoten van de Duitse discountsupermarktketen ook het predicaat ‘Beste koop’.

Consumentenbond: chocoladekruidnoten Aldi ‘Beste uit de test’ en ‘Beste koop’
Aldi prijst de chocoladekruidnoten aan in de folder voor de week van 23 tot en met 29 november. Afbeelding: Aldi

Het viel het onderzoekspanel van de Consumentenbond, dat bestond uit veertig chocoladekruidnootliefhebbers, op dat ‘het verschil in smaak erg klein’ en ‘de verschillen in vet, suiker, zout en acrylamide klein’ zijn tussen de vijftien geteste chocoladekruidnoten. ‘Merken met de fraaiste claims en hoogste prijs worden het minst gewaardeerd’, stelt de Consumentenbond. ‘De chocoladekruidnoten van Bolletje vallen tegen. In onze vorige smaaktest van kruidnoten kwam hun ‘gewone’ variant nog als lekkerste uit de bus.’

Verraderlijk lekker

Het onderzoekspanel noemt chocoladekruidnoten ‘verraderlijk lekker’. ‘Een handje chocoladekruidnoten staat gelijk aan vijf suikerklontjes, 5 gram vet en 200 kilocalorieën’, aldus de Consumentenbond. ‘De hoeveelheid acrylamide is gelukkig beperkt, 100 tot 230 milligram per kilo. Even vergelijken: in chips zit 1900 milligram acrylamide per kilo.’

Expres kleine porties

Veel fabrikanten adviseren een portie van 25 gram chocoladekruidnoten. Expres wat aan de kleine kant volgens de Consumentenbond, ‘want dan lijkt de hoeveelheid calorieën per portie mee te vallen’. Het onderzoekspanel: ‘Plus, Action en Lidl gebruiken een meer realistische portie van 40 gram; een handje vol. AH Basic rekent met de kleinste porties van vijf chocoladekruidnoten. Dan doe je wel heel lang met hun kilozak.’

Meer over de chocoladekruidnotentest is te vinden op de website van de Consumentenbond.

Reageer op dit artikel