nieuws

Bakkers werken mee aan oliebollenactie Zonnebloem

Nieuws

Bakkers Fleuren uit Maasniel, Gommans uit Sevenum, Martens uit Sittard en van de Mortel uit Erp steunen de oliebollenactie van de Zonnebloem. In 2013 werd in Noord- en Midden Limburg het initiatief genomen voor een langdurige samenwerking tussen de Zonnebloem en enkele Echte Bakkers. Inmiddels groeit het initiatief gestaag verder en worden er in de maand november 4.000 oliebollen uitgedeeld aan de achterban van enkele Zonnebloemafdelingen.

Bakkers werken mee aan oliebollenactie Zonnebloem

4.000 oliebollen bakken én uitdelen op 11 en 30 november. Dat is de opzet van de Echte oliebollenactie van enkele bakkers uit Limburg en Brabant. Zij bakken de hele nacht oliebollen, de lokale Zonnebloemafdelingen mogen ze verspreiden over deelnemers en vrijwilligers in de regio. ‘We willen het bakken van onze oliebol, ‘de Echte oliebol’, combineren met een goed initiatief voor de samenleving’, legt Joep Gommans uit, één van de initiatiefnemers. ‘Ik kende de Zonnebloem goed, omdat mijn oma tot haar 86e vrijwilligster is geweest. De keuze was dus snel gemaakt. Wij gaan voor een glimlach op 4.000 gezichten. De grote hoeveelheid positieve reacties en blije emoties in 2013 en 2014 heeft ons diep geraakt en motiveert ons om door te gaan.’

Blij verrast

De actie is zo opgezet dat de lekkernijen worden uitgereikt aan lokale Zonnebloemafdelingen. De deelnemende bakkers zijn Fleuren uit Maasniel, Gommans uit Sevenum, Martens uit Sittard en van de Mortel uit Erp. Dit jaar zullen Zonnebloemafdelingen uit de omgeving Horst aan de Maas, Peel en Maas, Roermond, Sittard, en Erp de Echte Oliebollen gaan ontvangen. De Zonnebloemafdelingen verdelen ze op hun beurt over de deelnemers en vrijwilligers. ‘Vrijwilligers halen de oliebollen op een centraal punt op en vullen zelf in hoe de verspreiding over de lokale afdelingen verloopt’, vertelt een woordvoerder van Nationale Vereniging de Zonnebloem. ‘Naar verhouding van het aantal deelnemers en vrijwilligers, krijgt elke afdeling een aantal oliebollen.’

Ook vrijwilligers verrassen

De Zonnebloem was blij verrast met het mooie initiatief van de bakkerijen. ‘Een geweldige geste! Het is een leuke manier om onze deelnemers, maar ook eens een keer onze vrijwilligers te verrassen. En met het project kunnen we ook wat meer bekendheid krijgen in de buurt, zodat mensen ons nog beter weten te vinden.’

Bij de Zonnebloem draait het om mensen. Al meer dan 65 jaar. Er wordt gedacht in oplossingen, zodat ook mensen met een lichamelijke beperking volop van het leven kunnen genieten. Daarvoor worden onder andere dagjes uit en vakantiereizen georganiseerd. En gaan de meer dan 40.000 vrijwilligers ook regelmatig bij de deelnemers langs. Meer informatie is te vinden op www.zonnebloem.nl.

Op naar de 25.000 in 2016

De Echte Oliebol wordt exclusief aangeboden door bakkers die zijn aangesloten bij het Echte Bakkersgilde. Het aantal oliebollen dat in 2015 uitgedeeld wordt is verdubbeld ten opzichte van 2014. Heel erg mooi, maar Joep Gommans gelooft in nóg groter succes. Hij roept ook andere Echte Bakkers op om in 2016 mee te doen aan dit mooie initiatief. ‘Het zou toch geweldig zijn als we dit succes kunnen voortzetten en volgend jaar een lach kunnen toveren op 25.000 gezichten.’

Reageer op dit artikel