nieuws

Onderzoek naar verband tussen graanconsumptie en gezondheid

Nieuws

Onderzoek naar verband tussen graanconsumptie en gezondheid
Louis Bolk Instituut

Welke effecten hebben tarweproducten en oergranen op de gezondheid van de mens? Die vraag staat centraal in een onderzoek dat het Louis Bolk Instituut is gestart onder consumenten naar hun ervaringen met tarweproducten en producten uit oergranen zoals spelt en emmer.

Het doel van het onderzoek is te achterhalen welke producten consumenten nu gebruiken, en welk verband er te leggen is met hun gezondheid en welbevinden. Het consumentenonderzoek maakt deel uit van een groot onderzoeksproject waarbij veredeling van graangewassen en glutenintolerantie centraal staan.

Prikkelbare darm

Zo’n 8 procent van de Nederlandse burgers heeft last van een ‘prikkelbare darm’, een lastige aandoening waar vaak geen effectieve medicatie tegen te vinden is. Vaak gaan deze mensen zelf op zoek naar oplossingen, en passen zij bijvoorbeeld hun voedingspatroon aan. ‘Dankzij het breed inventariseren van graanconsumptie en gezondheidsaspecten (onder zowel gezonde consumenten als mensen die darmklachten hebben) kan achterhaald worden of oergranen bijdragen aan een betere gezondheid of niet’, aldus het Louis Bolk Instituut.

Online enquête

Consumenten kunnen tot eind oktober 2015 een online enquête invullen. Resultaten van het onderzoek worden in 2016 onder andere via de website van het Louis Bolk Instituut gepubliceerd.

Onafhankelijk kennisinstituut

Het Louis Bolk Instituut uit Driebergen is een een internationaal onafhankelijk kennisinstituut ter bevordering van écht duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Belangrijke opdrachtgevers zijn onder andere het ministerie van Economische Zaken, gezondheidsfondsen, provincies, waterschappen, natuurbeherende organisaties en het bedrijfsleven en productschappen. ‘Opdrachtgevers waarderen onze integrale visie op duurzame landbouw, voeding en gezondheid en ons vermogen om praktische kennis en adviezen te bieden die leiden tot een duurzame en gezonde groei van mens, dier, plant en bodem’, aldus het Louis Bolk Instituut.

Meer informatie over andere actuele projecten van het kennisinstituut is te vinden op de website Louisbolk.nl/projecten.

Reageer op dit artikel