nieuws

Jules Destrooper viert 125 jaar Natuurboterwafel

Nieuws

Jules Destrooper viert 125 jaar Natuurboterwafel
Natuurboterwafels. Foto: Jules Destrooper

De Natuurboterwafel van Jules Destrooper bestaat 125 jaar. In 1890 bakte Jules Destrooper zijn eerste Natuurboterwafel. Nu 125 jaar later is het lokale koekje dat ooit begon als streetfood een wereldwijd bekende lekkernij.

De Natuurboterwafels van Jules Destrooper worden tot op de dag van vandaag nog steeds gemaakt naar een 19de eeuws geheim recept. Voor het deeg worden enkel natuurlijke ingrediënten gebruikt, zoals echte hoeveboter. De koekjes dragen sinds 2006 het officiële keurmerk ‘streekproduct uit de Westhoek’ en zijn al meerdere malen bekroond met een Superior Taste Award.

Het Vlaamse gelukskoekje

De Natuurboterwafel die ook wel lukke wordt genoemd, is de Belgische variant van het gelukskoekje. De oorsprong van de naam lukke heeft alles te maken met haar functie als nieuwjaarsgeschenk. Vroeger was het de gewoonte om als kind je peter of meter te gaan ‘lukken’, een gelukkig nieuwjaar wensen. In ruil voor deze nieuwjaarswens kreeg je een dunne harde wafel cadeau. Jules Destrooper vond dat geluk niet beperkt mocht blijven tot alleen de nieuwjaarsperiode en West-Vlaanderen, en zorgde ervoor dat iedereen het hele jaar door van de gelukswafels kan genieten.

Lucky Art Parade

De 125e verjaardag van zijn wafel viert Hofleverancier Jules Destrooper onder andere met de Lucky Art Parade. Samen met 29 Bekende Vlamingen maakte Jules Destrooper verrassende kunstwerken. Onder andere Kim Clijsters, Kristien Hemmerechts en Kelly Pfaff toverden een levensgrote ‘Lukke’ om tot een waar kunstwerk. De Lucky Art Parade is ‘on tour’ en onder andere nog in Antwerpen te bewonderen. In 2016 worden de kunstwerken geveild voor het goede doel.

Reageer op dit artikel