nieuws

Chocoa 2016: In teken van de toekomst van chocolade

Nieuws

Chocoa 2016, van 4 tot 7 februari in de Beurs van Berlage, staat in het teken van de toekomst van de chocolade. Hoe ziet chocolade er over 10 jaar uit? Hoe smaakt het? Is er nog voldoende cacao of moeten er vervangende grondstoffen in? Is de cacao duurzaam en wat betekent dat eigenlijk? Chocoa 2016 gaat in op al deze vragen tijdens een vakbeurs voor cacao met een congres over verduurzaming van de keten. Met seminars over zelf chocolade maken en een chocoladefestival voor de consument.

Chocoa 2016: In teken van de toekomst van chocolade
Chocoa

Chocoa wordt voor de vierde keer georganiseerd en genereerde in totaal al ruim 15.000 bezoekers. Chocoa heeft als doel om de markt voor duurzame en goede cacao en chocolade te vergroten. De Nederlandse overheid en het Nederlandse bedrijfsleven hebben zich gecommitteerd aan 100 procent duurzame chocoladeconsumptie vanaf 2025. Momenteel is 20 procent van de cacao in de wereld duurzaam geproduceerd. De vraag naar duurzame cacao en chocolade neemt toe, terwijl de productie van cacao in de producerende landen afneemt. Chocoa zet zich in om dit te helpen veranderen. Daarom brengt Chocoa de stakeholders uit iedere schakel van de keten samen, van cacaoproducenten tot consumenten van chocolade.

Duurzame chocolade

‘Wij zijn ons al geruime tijd bewust van het belang van duurzame chocolade en dragen om die reden via Chocoa graag ons steentje bij aan initiatieven om duurzame cacao te ondersteunen. Ons streven is om vanaf 2020 honderd procent duurzaam gecertificeerde cacao in te kopen. We liggen goed op schema om die doelstelling te halen. In 2014 was veertig procent van onze cacao duurzaam gecertificeerd’, aldus Olivier Zwolsman van Ferrero.

‘Goede cacao’

‘Steeds meer spelers in de cacao- en chocoladeketen nemen maatregelen om de chocolade van morgen vorm te geven: duurzaam en met een breed gamma van verschillende kwaliteit met bijbehorende prijzen. Maar we zijn er echter nog lang niet, er moet nog veel gebeuren. Chocoa gelooft in ‘goede cacao’ omdat deze onder duurzame omstandigheden geproduceerd wordt. Bovendien levert dit ‘betere en dus lekkerdere chocolade’ op omdat chocolade van goede kwaliteit alleen gemaakt kan worden van goede cacaobonen.’ zegt Jack Steijn, mede-initiatiefnemer Chocoa.

Reageer op dit artikel