nieuws

Bakker en boer ontwikkelen samen Langeler Speltbrood

Nieuws

Bakker en boer ontwikkelen samen Langeler Speltbrood

Samenwerking tussen Roelof Hofsteenge uit Langelo en Bakkerij van Esch heeft geleid tot de ontwikkeling van een bijzonder streekproduct: Langeler Speltbrood. Gemaakt van spelt van het land in de directe nabijheid van Langelo.

De spelt werd gepeld in Garmerwolde en gemalen in Kropswolde en door de bakkers van Van Esch vervolgens in een luxe broodje omgetoverd, compleet met cranberry’s, noten en rozijnen. Zaterdag 17 oktober hebben Roelof Hofsteenge en Bas van Esch vol trots een proefvariant van het nieuwe broodje huis-aan-huis bezorgd in Langelo, waar louter positieve reacties te horen waren.

Samenwerking

Het was Roelof Hofsteenge uit Langelo die Bakkerij van Esch benaderde. Hofsteenge vertelde dat hij een akker met spelt ging oogsten en of de ambachtelijke bakker belangstelling had om de spelt een van de producten te gebruiken. De interesse van Bas van Esch – altijd op zoek naar mogelijkheden om regionale grondstoffen in de producten te verwerken – was meteen gewekt. Zeker toen hij hoorde dat het om het populaire spelt ging.

spelt

De spelt werd door Hofsteenge samen met een collega met een combine van het veld gehaald. De speltkorrels werden verzameld in grote kisten en voor het overgebleven stro was er belangstelling van een melkveehouder in Langelo die het spul door het voer van de koeien wilde mengen om de stofwisseling van de beesten te vertragen.

Proces

Toen de spelt bij Mulder Pot in Kropswolde tot meel gemalen is, werd bij ambachtelijke bakker Van Esch het proces in gang gezet om er een speciaal regionaal speltbrood van te maken, met meel van de buurman. Al snel werd duidelijk dat een exclusief luxe broodje het beste past bij een bijzondere samenwerking.

Met name proefbakker Dennis Gilde heeft er heel wat uren voorbereiding in zitten. Verschillende degen met diverse ingrediënten werden uitgeprobeerd. Maar uiteindelijk is hij samen met bakker Bas Van Esch en een proefpanel tevreden over het uiteindelijke resultaat en mag het product naar de winkel.

langeler speltbrood

Langelo

Er is gekozen voor de naam Langeler Speltbrood. Dat laat niets aan duidelijkheid te wensen over. Even was er discussie of het Langeloër en Langeler moest worden, maar er is gekozen voor de meest duidelijke variant. Bovendien worden de inwoners van Langelo ook aangeduid als Langeler Meelput’n en is het dus duidelijk dat het om een product gaat dat de basis heeft in Langelo.

 

Reageer op dit artikel