nieuws

Echte Bakkersgilde overweegt bankettak

Nieuws

Directeur Geert Caniels van de Stichting Echte Bakkersgilde in Wageningen overweegt uitbreiding van de Echte Bakkersformule met een banketbakkerstak. Dat liet hij gisteren weten tijdens de najaarsbijeenkomst van de Echte Bakkers in Amersfoort.

Echte Bakkersgilde overweegt bankettak
Rationeel te maken banket van Royal Steensma. Foto's: VMN

Caniels heeft – met een gematigd positieve ondersteuning van het dagelijks bestuur – een tweetrapsraket voor ogen. Enerzijds is dat een banketonderdeel van het bestaande gilde; anderzijds een afzonderlijk banketbakkersgilde naast de Echte Bakkersformule. ‘Het kan een module zijn voor de banketbakkers die onze Echte Bakkers ook zijn of die zij in dienst hebben. Maar misschien komt er ook wel een tweede formule naast de Echte Bakkers, specifiek voor banketbakkers.’

Reuring

De directeur beseft dat hij hiermee voor reuring in de brood- en banketbakkerij, waarin al vele initiatieven zijn, maar hij wil de bedrijven van zijn leden naar een hoger plan tillen. ‘Op het gebied van banket is er nog wel wat te winnen. Onze broodbakkers zijn ook banketbakkers, maar de variatie en de kwaliteit van banket kan echt beter. Het gaat me om rationeel te maken banket, waarbij de consument kwaliteit en variatie aangeboden krijgt.’

De keuze ligt bij de ondernemer zelf, zegt Caniels. ‘Er zijn bakkers die elders zijn weggegaan of andere ondersteuning zoeken.’ Bakkers en banketbakkers die dat willen of gestopt zijn bij een andere formule, kunnen zich bij hem melden, aldus de gildedirecteur.

Opvolging

Aanleiding voor de visie is de opvolging van Chris Scholtens, de Gildemeester die in de zomer afscheid nam van de Echte Bakkers. Caniels ziet dat de kwaliteit die de Echte Bakkers bieden op broodgebied al zo hoog is, dat hier geen grote slagen meer te maken zijn. ‘Voor banket ligt dat anders, dat kan beter. We zijn momenteel in gesprek met een banketbakker, vandaar dat we de vervanging van Chris nog even aanzien.’

Reageer op dit artikel