nieuws

Top Bakkers presenteert ‘Streekhelden met Smaak’

Nieuws

Top Bakkers presenteert ‘Streekhelden met Smaak’
Peter van Strien, directeur Top Bakkers, overhandigt de eerste boeken aan Sjaak Kranendonk, algemeen directeur Spar Nederland, en aan Paul Bringmann, founder van La Place.

Tijdens zijn jaarlijkse Ondernemersdag heeft Top Bakkers zijn eerste boek met streekproducten uit de bakkerij met de titel ‘Streekhelden met smaak’ gepresenteerd.

De eerste twee exemplaren van het boek werden overhandigd aan Sjaak Kranendonk, algemeen directeur Spar Nederland, en aan Paul Bringmann, oprichter van La Place. Samen staan ze symbool voor echt en lekker eten en samenwerking met lokale ondernemers.

Kijkje in de keuken

Met het boek geeft Top Bakkers een kijkje in de keuken van de ambachtelijke bakkers en hun streekgeheimen, de streekproducten uit de provincie. Peter van Strien, directeur Top Bakkers: ‘Als echte Zeeuw heb ik een sterke voorliefde voor alles wat Zeeuws is. Geboren en getogen in een bakkersfamilie in Terneuzen, gingen ook bij ons de tradities – en de fijne kneepjes van het bakkersvak – over van vader op zoon. Daarom is niet alleen bij ons, maar bij iedere bakkersfamilie met een rijke historie, de band van de bakker met zijn eigen streek hecht. Net als de band van de familienaam met de streek.’

De ambachtelijke bakkers in het boek zijn bevlogen vakmensen die werken vanuit idealen. Bij hen is al generaties lang vakmanschap de basis voor de echte smaak van hun brood en banket. Vaak bakken ze de regionale heerlijkheden nog op traditionele, ambachtelijke wijze volgens opa’s recept.

Streekgeheimen

‘Met het boek’, zegt Van Strien, ‘willen we de streekhelden – onze ambachtelijke bakkers en hun streekproducten – eren voor de historische betekenis voor hun lokale omgeving. En voor hun bijdrage aan een letterlijk heerlijk leven. Want neem nu de Zeeuwse bolus, de Fryske sûkerbôle, de Noord-Hollandse duivekater of het Nijmeegs Marikenbrood. Deze streekgeheimen zijn toch veel te mooi en te lekker om niet te delen?’

Ondanks de vele bakkerijspecialiteiten in de streek is er niet eerder een boek over streekproducten in de bakkerij verschenen. Ook dat is voor Top Bakkers een reden om dit boek uit te geven. Het bedrijf wil er een eerste overzicht mee geven van de vele streekproducten, die de bakkerij rijk is. Het zijn er zoveel, dat ‘Streekhelden met Smaak’ niet compleet kan zijn. Schrijfster Heidi Kuin is in opdracht van Top Bakkers al aan de slag met het tweede deel.

Reageer op dit artikel