nieuws

Zwolse cronut in RTL Late Night

Nieuws

Max van Dijk van banketbakkerij Van Orsouw in Zwolle presenteerde gisteren de Zwolse cronut in de RTL Late Night-show van Humberto Tan. ‘Het was heel leuk’, vertelt Van Dijk. ‘Ik kreeg enthousiaste reacties in de studio en ook op twitter en facebook. Bijvoorbeeld dat Zwolle weer op de kaart staat.

Zwolse cronut in RTL Late Night
FB

De banketbakker baalde een beetje, omdat hij niet op het woord donut – in combinatie met de croissant – kon komen, waardoor de vaart een beetje uit het item verdween. ‘Het bleef een beetje hangen’, aldus Van Dijk. Bij de overgang naar het volgende onderwerp legde de presentator nog wel uit dat de cronut een mengeling is tussen een croissant en een donut.

Van Dijk nam 70 cronuts mee naar de studio, waar ongeveer 50 man publiek zat.

 

Rotterdam

Van Orsouw is de eerste bakker in Nederland die cronuts maakt. Op 17 juli begon hij er met zeventig stuks per dag. Inmiddels zit hij op een aantal van 200 en dat is ook de ‘max’ zegt hij. ‘Op is op. Zo houden we het exclusief.’ De cronuts hebben een verkoopprijs van €2,- per stuk.De cronut wordt gefrituurd, gevuld met room en voorzien van een laagje fondant.

‘Ze zijn populair’, vertelt hij. ‘En niet alleen onder de vaste klanten, ik krijg er ook nieuwe klanten voor. Pas kwamen er vier jongens uit Rotterdam speciaal voor de cronut. Ik zat op het terras, wat ze niet wisten, en toen ze de winkel uitliepen hoorde ik ze zeggen: dat was wel de moeite waard! Dat is toch leuk.’

Negen van de tien dagen zijn de cronuts bij Van Orsouw uitverkocht.

 

New York

De cronut is een rage in New York. De Franse bakker Dominique Ansel in de wijk SoHo bedacht de lekkernij omdat hij een donut wilde maken, maar dan net even anders. Klanten staan daar al vanaf ’s morgens heel vroeg in de rij om er eentje te bemachtigen. Ze kosten er 5 dollar per stuk, Ansel bakt er maximaal 200 per dag. Door de schaarste creëert hij vraag.

Reageer op dit artikel