nieuws

‘Toezicht op voedselveiligheid kapotbezuinigd

Nieuws

‘Toezicht op voedselveiligheid kapotbezuinigd
Oxfam

Het toezicht op voedselveiligheid door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de afgelopen jaren door bezuinigingen ernstig verzwakt. Daardoor zijn risico’s op voedselincidenten en schade voor de export toegenomen. Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout.

Van Silfthout schreef een rapport op verzoek van de Stichting Maatschappij en Veiligheid onder leiding van Pieter van Vollenhoven. Hij  interviewde onder meer ex-VWA-leidinggevenden, oud-ministers en voedselexperts. Zij zeggen in het onderzoek dat de NVWA in tien jaar tijd is ‘uitgebeend, wegverdund en kapotbezuinigd’. Volgens onderzoeker is de inspectiedienst in tien jaar tijd in mankracht gehalveerd en is de dienst een speelbal geworden van ministeries en politiek.

Het onderbrengen van de NVWA in 2003 bij het ministerie van Landbouw (dat nu is ondergebracht bij Economische Zaken) is een grote fout geweest, blijkt uit het onderzoek. De afstand met het ministerie van Volksgezondheid is een van de oorzaken van misstanden en incidenten, zoals onvoldoende toezicht op slachthuizen, het massale gebruik van antibiotica in de veesector en het omvangrijke paardenvleesschandaal, concludeert Van Silfhout. Een woordvoerster van staatssecretaris Sharon Dijksma van Landbouw laat zaterdag weten dat het ministerie erbovenop zit. ‘De NVWA krijgt veel voor de kiezen. Het is van groot belang dat er een goed functionerende NVWA is voor het vertrouwen van de consument. De NVWA heeft de opdracht gekregen de capaciteit structureel op orde te krijgen, de handhavingscultuur aan te pakken en de effectiviteit van het toezicht te verbeteren.’

Reageer op dit artikel