nieuws

Tarwe in Parijs door grens 200 euro

Nieuws

Tarwe in Parijs door grens 200 euro

De tarweprijs doorbrak donderdagmiddag op de termijnmarkt in Parijs even de grens van €200 per ton. Dat is voor het eerst in bijna drie maanden. Er is veel vraag naar Europese tarwe vanwege de goede kwaliteit.

Het Franse marktbureau Stratégie Grains verwacht dan ook dat de EU 14 procent meer tarwe gaat exporteren dan in voorgaande jaren.

Nog nooit eerder exporteerde de EU in één week zo veel graan. In juli en augustus werd nog veel tarwe gekocht in Oost-Europa. De vraag verlegt zich naar Frankrijk.

Vooral de landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten kopen veel tarwe in de EU. Normaal doen ze ook boodschappen in Rusland en Oekraïne, maar daar is dit jaar minder tarwe van goede kwaliteit beschikbaar.

Regen

De tarweprijs krijgt ook ondersteuning door de slechte oogstprognoses van Brazilië. Het Braziliaanse overheidsbureau Conab verwacht een oogst van slechts 4,77 miljoen ton tarwe. Twee jaar gelden oogstte Brazilië nog bijna 6 miljoen ton tarwe.

Ook de regen in Rusland en Oekraïne ondersteunt de tarweprijs. Door de regen is in de regio minimaal 5 miljoen hectare wintertarwe niet ingezaaid. Daardoor groeit de kans dat er in seizoen 2014/2015 minder tarwe beschikbaar komt. De kopers anticiperen daarop door nu al meer voor de tarwe te betalen.

Reageer op dit artikel