nieuws

Rabo: suiker blijft duur in EU

Nieuws

Rabo: suiker blijft duur in EU

Suiker blijft duur in de EU, ondanks dat de prijzen op de wereldmarkt het laatste jaar flink zijn gedaald. Dat komt omdat de EU de suikersector beschermt met hoge invoerheffingen, schrijft de Rabobank in een rapport over de suikermarkt.

De akkerbouwers in de EU telen 1,46 miljoen hectare suikerbieten. Vorig jaar was dat 30.000 hectare minder. Ondanks de groei van het areaal valt de suikerproductie in de EU lager uit door het koude voorjaar, stellen de Rabo-analisten.

De marktordening voor suiker vervalt op 30 september 2017. Dan vervallen de minimum bietenprijs en de quota’s voor suiker en isoglucose. De Rabobank verwacht dat de onderhandelingen tussen telers en bietenverwerkers dan veel moeilijker verlopen dan nu. De EU gaat na de afschaffing van de marktordening meer suiker produceren, verwachten de Rabo-analisten.

De wereld produceert in seizoen 2013/2014, dat 1 oktober begon, meer suiker dan het verbruikt. Daardoor is er voor het vierde opeenvolgende seizoen een overschot. De voortdurende overproductie zet de suikerprijzen onder druk. Het decembercontract voor witsuiker sloot donderdag op de termijnmarkt in Londen voor het eerst in twee maanden boven de 500 dollar per ton en wel op $505,60. Maar dat is 90 dollar lager dan de prijs van vorig jaar rond deze tijd en 160 dollar lager dan in oktober 2011.

Reageer op dit artikel