nieuws

Puratos opent eerste desembibliotheek ter wereld

Nieuws

Puratos opent eerste desembibliotheek ter wereld

In Sankt-Vith (België) is een desembibliotheek geopend. Deze bibliotheek, gevestigd in het Puratos Center for Bread Flavour, is een wereldwijde primeur die als doel heeft de biodiversiteit van de desems en de kennis over het werken ermee te bewaren.

Er wordt bij Puratos in Sankt-Vith een unieke verzameling desems opgeslagen van bakkers uit alle hoeken van de wereld. Eric Kayser, meester-bakker en voorzitter van de raad van bestuur van Maison Kayser in Parijs, plaatste als eerste zijn desem in deze desembibliotheek. Bakkers die al jaren sleutelen aan de samenstelling van hun desems, werden uitgenodigd om een monster van hun desem op te slaan in de bibliotheek.

Kennis bewaren

Het is de bedoeling om de biodiversiteit van de desems, de kennis over het werken ermee én het desemerfgoed te bewaren.

In de desembibliotheek worden de desems bewaard en ontwikkeld onder perfecte omstandigheden. Zo wordt het voortbestaan van deze variëteiten gegarandeerd.

Er wordt ook samengewerkt met professoren van verschillende universiteiten van over de hele wereld (onder wie professor Gobbetti van de Universiteit van Bari, dé referentie op het vlak van desemmicrobiologie).

Desemmonsters

Op dit moment zijn al meer dan zevenhonderd verschillende gistsoorten en meer dan 1.500 melkzuurbacteriën ontdekt in de desemmonsters.

Door de introductie van bakkersgist ongeveer 150 jaar geleden raakte desem, dat al duizenden jaren in gebruik is, in de vergetelheid. Eddy van Belle, voorzitter van de raad van bestuur van de Puratos Group zegt dat consumenten steeds meer op zoek zijn naar traditionele recepten en authentieke smaken. Het Puratos Center for Bread Flavour in Sankt Vith zag in 2009 het levenslicht.

Reageer op dit artikel