nieuws

Pepernoten populair in ons land

Nieuws

Pepernoten behoren in de laatste periode van het jaar tot de meest gegeten koeksoort van Nederland. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Nielsen, dat de omzet van de verschillende koek- en biscuitsoorten over de weken 36 t/m 49 (2012) in kaart bracht.

Pepernoten populair in ons land

De pepernoten verslaan in het laatste kwartaal populaire concurrenten als cake, eierkoeken, stroopwafels en speculaasjes. De totale detailhandelsomzet in pepernoten bedraagt in de genoemde periode (14 weken) €20,3 miljoen. Cijfers over de weken 36 tot en met 40 van 2013 laten exact hetzelfde beeld zien. Ondanks het feit dat het in deze periode nog geen Sinterklaastijd is, zijn de pepernoten ook dan al de meest gegeten koeksoort van Nederland.


Sinds de 18e eeuw is de pepernoot zoals wij deze kennen in trek. Deze is van dezelfde soort kruiden gemaakt als speculaas en ontstaat als zeelieden peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagelen meenemen uit het Verre Oosten. Deze krokante pepernoot is kruidiger dan speculaas met veel meer verschillende kruiden die het zijn specifieke smaak geven. Er ontstaan in de loop van de tijdverschillende soorten pepernoten. De pepernoot met de meeste kruiden en de bolle vorm wordt het meest populair en wordt ‘kruidnoot’ genoemd. De grotere pepernoot met een grillige vorm en zachtere koek beet heet ‘Oudhollandse’ of ‘ambachtelijke’ pepernoot.

Reageer op dit artikel