nieuws

Patisserie & Boulangerie College versterkt bakkerijbranche

Nieuws

Patisserie & Boulangerie College versterkt bakkerijbranche

In Wageningen is woensdag het Patisserie & Boulangerie College (P&B College) opgericht. Een nieuwe vereniging in de bakkerijbranche.

Het P&B College is een vereniging voor ambachtelijke brood- en banketbakkers die kennis willen delen en behoefte hebben aan regelmatige contacten met collega’s. Daarom organiseert de nieuwste vereniging in de branche diverse ontmoetingsmomenten per jaar, waarop de leden een kijkje nemen in elkaars bedrijf. Ook worden regelmatig producten van elkaar gekeurd, cijfers (anoniem) vergeleken en winkelmedewerkers beoordeeld op klantvriendelijkheid en servicegerichtheid.


Leden van de vereniging verplichten zich niet tot een gezamenlijke uitstraling, afname van verpakkingen of keuze van grondstoffenleveranciers. Wel dienen leden minimaal zeventig procent van hun producten zelf te maken. Ook moeten zij binnen twee jaar nadat ze zijn aangesloten op vier van de vijf onderdelen die regelmatig getest worden (winkelanalyse, winkelbeoordeling, mysterycall, mysteryshopping en productkeuring) een zeven of hoger behalen.  ‘Alleen zo wordt kwaliteit gewaarborgd en tillen we elkaar naar een hoger niveau’, aldus voorzitter Lex Verkley, zelf banketbakker en eigenaar van Banketbakkerij Verkley in Soest.

Verkley, net als zijn mede-bestuurslid Vincent Janszen uit Delfzijl voorheen lid van banketbakkersgilde Heerlijk & Heerlijk, vindt het belangrijk om juist in deze tijd zijn eigen gezicht en uitstraling te kunnen behouden. Wel wil hij graag contacten met collega’s onderhouden en samen met hen kunnen optrekken als ambachtelijke professionals.  ‘Je leert altijd van gesprekken met collega’s. Zij kunnen je een spiegel voorhouden en wijzen op dingen die je zelf niet meer ziet. Bovendien is het belangrijk te weten waar je staat als individuele ondernemer’, aldus Verkley. ‘Ik geloof dat wij als brood- en banketbakkers allemaal onze eigen kracht hebben. Die moeten we vooral zelf uitdragen naar onze eigen klanten. Maar als we iets van die kracht en van al onze kennis met elkaar kunnen delen, worden we gezamenlijk nog veel sterker. Dát is het uitgangspunt van het P&B College.’

Reageer op dit artikel