nieuws

Griezelbroodjes bakken in het Kempisch Bakkerijmuseum

Nieuws

Griezelbroodjes bakken in het Kempisch Bakkerijmuseum

In het Kempisch bakkerijmuseum wordt op zaterdagochtend 26 oktober (10.00 uur tot 12.30 uur) en woensdagmiddag 30 oktober (13.30 uur tot 16.00 uur) Griezelbroodjes ge bakken.

Daarmee haakt het museum in op Halloween dat op 31 oktober over de hele wereld wordt gevierd. Het feest stampt oorspronkelijk uit de Kempische tijd. Toen werd het einde van het oogstjaar, van zonsondergang op 31 oktober tot zonsondergang op 1 november gevierd. De Kelten geloofden dat op die laatste zomerdag de geesten van mensen die in het afgelopen jaar gestorven waren, terug zouden komen op zoek naar levende mensen die zij dan het jaar daarna konden bezitten.

De Kelten wilden niet dat de geesten hun lichaam zouden inpikken en om er voor te zorgen dat de geesten hun lichaam niet zou kiezen deden ze allerlei vreemde en oude vodden aan en droegen maskers om zich onherkenbaar en lelijk te maken om zo de dode geesten af te schrikken.

Tijdens het Christendom verdwenen de Keltische heidense feesten, 1 november werd Allerheiligen, (in het Engels: All Hallows Eve) om alle helden en martelaren te eren en 2 november Allerzielen, waarop al ‘gewone’ mensen werden herdacht.

Meer informatie: www.bakkerij-museum.nl

Reageer op dit artikel