nieuws

Graanprijzen zakken flink

Nieuws

De maisprijs zakte op de termijnmarkt in Chicago naar het laagste niveau sinds november 2010. Omdat mais en tarwe voor een deel uitwisselbaar zijn, daalde ook de tarweprijs.

Graanprijzen zakken flink

De dalende maisprijs drukt de tarweprijs, ook in Europa, zo meldt Boerderij.nl.. Op de termijnmarkt in Parijs zakte het novembercontract dinsdag even door de barrière van 190 euro per ton. Nog niet eerder was de prijs voor het novembercontract zo laag.

De prijsdaling bij tarwe wordt versterkt doordat de VS al driekwart van de wintertarwe heeft geoogst. Ook Rusland en Oekraïne oogsten en exporteren volop tarwe.

Bovendien worden in Europa goede hectareopbrengsten verwacht. Het onderzoeksbureau van de Europese Commissie (Mars) verwacht een opbrengst in de EU van 5,69 ton zachte tarwe per hectare. Dat is 5 procent meer dan vorig jaar. De hectareopbrengst bij mais stijgt met 19 procent naar 7,22 ton. De recente hitte en droogte in grote delen van Europa temperen de opbrengstprognoses weer iets.

Reageer op dit artikel