nieuws

Franse bakker in problemen

Nieuws

Franse bakker in problemen

De Fransen zijn het brood eten aan het verleren. De Fransman at een eeuw geleden nog 900 gram brood per dag, nu is dat nog slechts 120 gram. Het is mede een gevolg van Montignac.

De dagelijkse gang naar de Franse bakker is ook al niet zo vanzelfsprekend meer. In de hypermarkten wordt op het gebied van vers een scala aan kwalitatief goede producten aangeboden.  Vlees, vis, kaas, het is allemaal super van kwaliteit. Maar brood, aldus Bram Hahn in Elsevier, is in de meeste Franse supermarkten abominabel van kwaliteit. Omdat de supermarkten zoveel te bieden hebben, slaan de Fransen (zeker in de grote stad) het loopje naar de bakker over.

Koolhydraten

Hahn schrijft dat er ook door de maatschappelijke veranderingen minder brood wordt gegeten. Er wordt minder lichamelijke arbeid verricht dan honderd jaar geleden. Ook het imago van brood heeft schade opgelopen. Dieetgoeroe Michel Montignac heeft koolhydraten, en dus brood, in de hoek van de dikmakers gezet. Eén van de gevolgen kan zijn dat kennis en kunde verloren gaat en als gevolg daarvan ook de kwaliteit van het Franse brood.

Stokbrood bakken is geen hogere wiskunde, constateert Hahn. Het vergt wel veel handelingen en geduld. Hij verwijst naar culinair blogger Levine die gedetailleerd beschrijft hoe je thuis stokbrood kan bakken, ‘Als de Fransen het laten liggen, moeten we het zelf maar doen’, constateert Hahn.

Reageer op dit artikel