nieuws

Foodwatch: ‘Nationale Schoolontbijt is ongezond

Nieuws

Foodwatch: ‘Nationale Schoolontbijt is ongezond

Voedselwaakhond Foodwatch begint een e-mailactie tegen het Nationaal Schoolontbijt. De jaarlijkse ontbijtbijeenkomst, die volgende week wordt gehouden op vele basisscholen, is volgens foodwatch ‘reclame, kindermarketing en promotie van ongezond eten’. De organisatie wil dat de overheid ingrijpt.

‘Kinderen krijgen ongezonde producten zoals volle margarine, hagelslag, zoute smeerkaas en sinaasappelsap uit pak voorgeschoteld’, aldus Meike Rijksen van Foodwatch. ‘Als het doel echt is om te benadrukken hoe belangrijk een gezond ontbijt is, waarom worden er dan geen groente en fruit aangeboden?’

Foodwatch vindt het een slechte zaak dat de inhoud van de ontbijtpakketten die scholen krijgen, worden samengesteld door voedselbedrijven die het ontbijt sponsoren.

Het Nationaal Schoolontbijt wordt georganiseerd door het Voorlichtingsbureau Brood. Vorig jaar werd het voor de tiende keer gehouden, toen deden zo’n half miljoen kinderen van ongeveer 2.500 verschillende basisscholen mee.

Er is een groot aantal supermarktformules betrokken bij het Nationaal Schoolontbijt. Agrimarkt, Dirk/Bas/Digros, Coop, Deen, Dekamarkt, Plus, Poiesz, Hoogvliet en Spar behoren allen tot de partners van het initiatief. Voorlichtingsbureau Brood, een van de organisatoren, kan zich deels vinden in het verwijt van Foodwatch. ‘In 2008 zat als proef groente en fruit in het pakket, maar dit leverde gezien de houdbaarheid en kwetsbaarheid logistieke en kostentechnische problemen op’,  aldus Frank Jansen van het bureau. Wel zegt hij namens het Nationaal Schoolontbijt dat ‘als Foodwatch aandacht vraagt voor overgewicht bij kinderen en kidsmarketing, het Nationaal Schoolontbijt aan dezelfde kant staat’. Dat groente en fruit in het pakket wordt opgenomen is zeker een wens voor de toekomst.

Reageer op dit artikel