nieuws

Europees onderzoeksproject moet leiden tot gezonder brood

Nieuws

Meester Bakker Uljee uit Rotterdam werkt samen in een consortium met andere Europese bakkers en instituten om gezonder brood te ontwikkelen.

Europees onderzoeksproject moet leiden tot gezonder brood

In het HealthBread-project werken MKB’s en onderzoekers samen om de voedingswaarde en productkwaliteit van volkoren- en witbrood te verbeteren. Aangezien Nederlanders dol zijn op brood, we eten ongeveer 60kg per jaar, is dit een relevant project dat behalve aan onze gezondheid ook bijdraagt aan economische ontwikkeling. De onderzoekspartners ontwikkelen nieuwe inzichten en producten op basis van eerder in EU-verband opgedane wetenschap en technische toepassingen. De kennis wordt onderling uitgewisseld en uiteindelijk in een handleiding gedeeld met andere MKB-bakkerijen.

Verbeteren

Thomas Uljee van Meester Bakker Uljee: ‘De investeringen van de Europese Unie stellen mij in staat mijn aanbod en broodproducten in het algemeen te verbeteren. Door het samenbrengen van kennis uit zoveel verschillende landen en onderzoeksvelden ben ik op een heel andere manier naar mijn eigen ambacht gaan kijken. Als voedingsdeskundige was ik in onze bakkerij al bezig gezondere producten te ontwikkelen, maar nu krijg ik de kans mee te werken aan onderzoek dat op bijna microscopisch niveau brood probeert te verbeteren. Zo bekijken we nu niet alleen welke graansoort het beste te gebruiken is, maar ook welk gedeelte van de granen. Want we weten al dat brood meer dan welk voedingsproduct dan ook bomvol vitaminen, mineralen en goede voedingswaarden zit. Het kan zijn dat we straks te maken krijgen met brood uit het HealthBread project dat 20 tot 30 uur bereidingstijd vereist, maar wel lekkerder en gezonder is. Als MKB’er kan ik dat als geen ander toepassen, ik produceer waar ik verkoop en neem de tijd.’

EU steunt MKB-onderzoek

Meester Bakker Uljee is een van de meer dan 1270 MKB’ers in Nederland die sinds 2007 hebben geprofiteerd van onderzoeksinvesteringen van de EU. De EU investeerde in totaal bijna €370 miljoen. Aan het einde van 2013 zullen meer dan 15.000 MKB’s in de hele Europese Unie zijn gesteund met investeringen van meer dan €5 miljard.

Reageer op dit artikel