nieuws

Consumentenbond: ‘Brood voorop met zoutreductie

Nieuws

De zoutreductie in levensmiddelen is bij veel producten vooralsnog een wassen neus volgens de Consumentenbond. De productgroep brood is echter een positieve uitzondering op de regel.

Consumentenbond: ‘Brood voorop met zoutreductie

Met een gemiddeld dagmenu zit je volgens de Consumentenbond al snel over de veilige zoutlimiet van zes gram per dag, zo meldt Distrifood. De zoutreductie van veel fabrikanten is dus een loze belofte. In 2007 onderzocht de Consumentenbond 150 levensmiddelen op de hoeveel zout en sindsdien wordt dat elk jaar herhaald.

Afname

De hoeveelheid zout in de producten daalt dit jaar voor het eerst, maar volgens de organisatie komt dat doordat het zoutpercentage in 2009 en 2011 juist toenam. De grootste stijging valt te bespeuren bij sandwichspreads, die gemiddeld 27 procent meer zout bevatten dan in 2007. Ook kroketten (+19 procent) en kaas (+12 procent) bevatten fors meer zout.

Brood

Het zoutgehalte in brood is echter significant afgenomen. Bij witbrood was er sprake van een daling van 19 procent en bij bruinbrood met 17 procent. Ook groenteconserven zijn een positieve uitzondering op de regel.

Weegschaalfout

De Consumentenbond vroeg fabrikanten en retailers om een reactie op het zout in hun producten, en kreeg daarbij soms wonderlijke antwoorden. Zo was volgens Jumbo/C1000 een weegschaal verkeerd afgesteld, waardoor er teveel zout in het brood van de supermarktketens werd aangetroffen.

Reageer op dit artikel