nieuws

Predicaat ‘Hofleverancier’ voor 125-jarige Bakkerij Casteleijn

Nieuws

Predicaat ‘Hofleverancier’ voor 125-jarige Bakkerij Casteleijn
Gerrit Casteleijn, burgemeester Lennie Huizer van Krimpen aan den IJssel, Commissaris van de Koning drs. J. Smit van de provincie Zuid-Holland en Jeanette Casteleijn (v.l.n.r.) poseren bij het wapenschild. Foto: Bakkerij Casteleijn

Bakkerij Casteleijn uit Krimpen aan den IJssel is bij het 125-jarig bestaan onderscheiden met het predicaat ‘Bij Koninklijke beschikking Hofleverancier’. Dat heeft Commissaris van de Koning drs. Jaap Smit van de provincie Zuid-Holland bekendgemaakt.

In een bomvolle bedrijfshal van het bedrijf aan de Krimpense Industrieweg onthulde Smit, samen met burgemeester Lennie Huizer van de gemeente Krimpen aan den IJssel, het bijbehorende wapenschild. In zijn toespraak noemde de commissaris Casteleijn een begrip in de omgeving. ‘Het is ook een familiebedrijf zoals ik ze graag zie: stabiel, innovatief en klantgericht. En altijd denkend aan de lange termijn.’

Procedure

Zijn bezoek aan Casteleijn herinnerde Smit aan zijn eerste baantje. ‘Ik werkte bij een bakkerij in Meppel. De heerlijke lucht die daar hing, hangt hier ook.’ Met de toekenning van het predicaat behoort Casteleijn volgens de commissaris tot een select gezelschap. ‘Hofleverancier word je niet zomaar. Daar gaat een heel lange procedure aan vooraf. En uiteindelijk is er maar één persoon die dit predicaat mag toekennen: Zijne Majesteit de Koning.’

Eerste in de gemeente

Burgemeester Huizer wees erop dat Casteleijn het eerste ‘koninklijke’ bedrijf in de gemeente is. ‘En dat is iets waar niet alleen het bedrijf, maar heel Krimpen aan den IJssel trots op mag zijn.’ Zij ging in op de bijzondere geschiedenis van Casteleijn. Die gaat terug tot 1888. Dirk Casteleijn begon in dat jaar – met hulp van de plaatselijke dokter – een bakkerij in Bergambacht. Met paard en wagen toog hij langs de deuren om brood te verkopen.

Mouwen

Het bakkersbedrijf groeide in de loop der jaren sterk tot het bedrijf dat het vandaag de dag is. Anno 2014 staat de vierde generatie aan het roer. Inmiddels werken ook al een groot aantal kinderen van huidig eigenaar Gerrit Casteleijn mee in de zaak. Met name op de zaterdag is het ‘één groot familiegebeuren. Wie tijd heeft, steekt de handen uit de mouwen.’

Mooie producten

Casteleijn sprak ook waarderende woorden richting zijn medewerkers die iedere dag weer hun best doen om mooie ambachtelijke producten te maken en te verkopen, ‘want vooral door jullie hebben we dit predicaat verdiend.’ Hij was dankbaar voor de bijzondere middag. ‘Bach eindigde zijn muziekstukken met ‘Soli Deo Gloria’ en dat doen wij ook: aan God alleen de eer.’

Hapje en drankje

Na het officiële gedeelte namen Smit en Huizer een kijkje in het bedrijf en stond er een hapje en een drankje klaar voor alle bezoekers. Die kregen te horen dat het feest tot vijf uur ’s middags zou duren, ‘want dan is dit weer gewoon een bakkerij waar gewerkt moet worden.’

Reageer op dit artikel