nieuws

Pepernoten en stafbroodje bakken bij Kempisch Bakkerijmuseum

Nieuws

Pepernoten en stafbroodje bakken bij Kempisch Bakkerijmuseum
In Nederland wordt sinds de 15e eeuw de schoen gezet. Foto: Kempisch Bakkerijmuseum De Grenswachter

Kempisch Bakkerijmuseum De Grenswachter nodigt alle kinderen en volwassenen uit op zaterdagochtend 29 november vanaf 10.00 uur en woensdagmiddag 3 december vanaf 13.30 uur gezellig pepernoten te bakken en een broodje in de vorm van de staf van Sinterklaas te maken. Er wordt die dag ook warme chocomel geschonken om de traditie voort te zetten.

In Nederland wordt sinds de 15e eeuw de schoen gezet. In eerste instantie gebeurde dat in de kerk en was de opbrengst voor de armen. Dit gebeurde op 6 december, de officiële sterfdag van de Heilige Nicolaas. Uit de 16e eeuw bestaan beschrijvingen van het schoen zetten door kinderen in de huiskamer. Kunstschilder Jan Steen heeft in de 17e eeuw de Sinterklaasochtend op twee schilderijen vastgelegd. Daarop is ook goed te zien wat de kinderen in hun schoen kregen. Vaak was dat snoepgoed zoals speculaas, kruidnoten, pepernoten, borstplaat, chocoladeletters, taaipoppen, marsepein en speelgoed. Dit zijn eeuwenoude lekkernijen die op traditionele wijze worden gemaakt. Als drank werd chocolademelk gedronken.

Bakprocessen

De deelnamekosten bedragen €7,50 per persoon. Reserveren is noodzakelijk bij en kan via telefoonnummer (0497) 54 13 14 of e-mailadres info@bakkerij-museum.nl. Voor meer inlichtingen over de twee bakprocessen (pepernoten en staf, red.) kunnen belangstellenden altijd contact opnemen met het bakkerijmuseum.

Voor meer informatie: Bakkerij-museum.nl.

Reageer op dit artikel