nieuws

Nationaal Schoolontbijt officieel geopend in Madurodam

Nieuws

Nationaal Schoolontbijt officieel geopend in Madurodam
Het Nationaal Schoolontbijt 2014 duurt van maandag 3 tot en met vrijdag 7 november. Foto: Roel Dijkstra

In miniatuurstad Madurodam in Den Haag is vanochtend (maandagochtend 3 november) Het Nationaal Schoolontbijt 2014 officieel geopend. Tijdens de twaalfde editie, die tot en met vrijdag 7 november duurt, ontbijten ruim een half miljoen kinderen op ongeveer 2500 basisscholen in heel Nederland op gezonde wijze met elkaar.

In Madurodam genoten basisschoolleerlingen samen met volwassenen met bijzondere beroepen gezamenlijk van een compleet ontbijt, dat bestaat uit brood (tarwebolletjes, krentenbollen en volkorenbrood), beleg (halvarine, fruitstroop, smeerkaas en 30+-kaas), zuivel (halfvolle melk) en fruit. Voor kinderen met overgevoeligheid voor gluten zijn er glutenvrije crackers. Al deze producten worden op alle deelnemende basisscholen geleverd door ambachtelijke bakkers en supermarkten.

Ontbijtquiz

Na het ontbijt namen de kinderen en de brandweermannen, politieagenten, sporters, verplegers, piloten en andere mensen met een opvallend beroep deel aan een ontbijtquiz die werd geleid door Xander de Buisonjé. Deze zanger is ambassadeur van Make-A-Wish Nederland, het goede doel dat dit jaar is gekoppeld aan Het Nationaal Schoolontbijt. Na afloop van de quiz plaatsten de basisschoolleerlingen ontbijtende miniatuurtjes in het park.

Burgemeesters

Net als vorig jaar doen ook nu weer burgemeesters mee aan Het Nationaal Schoolontbijt. In totaal tweehonderd burgervaders en -moeders ontvangen op het stadhuis of het gemeentehuis een schoolklas uit hun gemeente, waarna zij samen aan tafel gaan in de werkkamer van de burgemeester of in de raadszaal. De burgemeesters betalen voor hun deelname een bijdrage aan Make-A-Wish Nederland. Deze stichting vervult al 25 jaar wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte.

Binnenhofontbijt

ProDemos in Den Haag is woensdag 5 november het toneel voor het Binnenhofontbijt. In dat educatiecentrum tegenover het Binnenhof is de parlementszaal van de Tweede Kamer nagebouwd. Haagse basisschoolleerlingen en zo’n 25 leden van de Eerste en de Tweede Kamer gaan daar gezamenlijk ontbijten. Tweede-Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zit tijdens het treffen een bijzondere versie van het Vragenuur voor. Frits Wester, parlementair verslaggever van RTL Nieuws, helpt de kinderen om de politici het hemd van het lijf te vragen.

Steun

Het Nationaal Schoolontbijt wijst middels een speciaal lespakket basisschoolleerlingen op het belang van een gezond ontbijt. De twaalfde editie wordt gesteund door het Voedingscentrum, Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Reageer op dit artikel