nieuws

‘Fotografeer je chocoladeletter

Nieuws

‘Fotografeer je chocoladeletter

Onderzoeksorganisatie Questionmark roept consumenten op om hun chocoladeletters te fotograferen om meer informatie te achterhalen over de duurzaamheid van dit product.

“De herkomst van cacao zegt veel over de problemen die in de chocolade-industrie spelen”, aldus Questionmark-directeur Charlotte Linnebank. “Een reep uit Ghana kan door slavenarbeid zijn geproduceerd, terwijl voor een chocoladeletter uit Brazilië wellicht een stuk Amazonewoud is gekapt.”

Linnebank doet daarom een oproep aan iedereen die houdt van chocoladeletters zónder ‘nasmaak’. “Komende maand roepen wij iedereen op foto’s te maken van de ingrediëntenlijst en de streepjescode van chocoladeletters in de supermarktschappen in Nederland en die met Questionmark te delen. Dat kan met behulp van de Questionmark app, te downloaden via www.thequestionmark.org. Ook kan men de foto’s op de Questionmark Facebookpagina delen. Questionmark gaat vervolgens aan de hand van de ingrediëntenlijst, merk en keurmerk informatie achterhalen over de duurzaamheid van het product. Op maandag 1 december zal Questionmark de resultaten publiceren. Uiteraard met een top drie van duurzame chocoladeletters. Op tijd voor de Sinterklaasinkopen.

Recht om te weten wat je koopt

Questionmark vindt dat iedereen het recht heeft te weten wat hij koopt. Inmiddels heeft Questionmark al 26.000 producten uit de supermarkt onderzocht zoals vlees, vleesvervangers, zuivel, eieren, bier, fris, water en chocolade. Hierbij wordt gekeken naar de impact van elk product op (volks-)gezondheid, mensenrechten, milieu en dierenwelzijn. Via de gratis Questionmark app hebben consumenten toegang tot alle informatie.

Reageer op dit artikel