nieuws

Crowd-funding om Broodcafé Almere te behouden

Nieuws

Crowd-funding om Broodcafé Almere te behouden

Personeel en klanten van het Broodcafé in Almere zijn een actie gestart om de tot lunchroom omgebouwde bakkerij te behouden voor de stad. Deze week moet er €50.000 worden gevonden om de lening bij de bank en de verhuurder af te betalen. Vandaag, halverwege de week, is er al €35.000 toegezegd. Nog €15.000 te gaan.

Eigenaar Jeroen Kunneman vindt het hartverwarmend hoe zijn medewerkers onder aanvoering van de 17-jarige Dewi de actie hebben opgezet. Daarvoor zijn plaatselijke en landelijke media ingeschakeld, Facebook en de fundraisingsite Crowd about Now. Op die laatste is te zien hoe lang de actie nog loopt en hoeveel geld er via deze site binnenloopt. Dat gaat niet met heel grote bedragen, omdat klanten geven wat ze kunnen missen. ‘Maar ik kreeg gisteren bijvoorbeeld een mailtje van iemand die ik helemaal niet ken, die me €5.000 wil lenen’, zegt Kunneman.

Valse start

Kunneman is van huis uit bakker. De problemen zijn ontstaan toen hij het op 1 april 2011 Broodcafé als bakkerij wilde openen. Het duurde nog vijftig weken voordat de zaak werkelijk open kon door gesteggel tussen de gemeente en de verhuurder. Het is deze periode geweest die ervoor heeft gezorgd dat Kunneman een ‘valse start’ maakte. ‘Ik had al geïnvesteerd, voorraden aangelegd, maar ik had nog geen inkomsten, terwijl ik wel rente en aflossing moest betalen’, legt de bakker uit.

Op 19 maart 2012 ging het bedrijf open, als bakkerij. Dat veranderde al snel doordat bleek dat het publiek behoefte had aan een plek om gezellig te kunnen zitten en samen te komen. ‘Ik had zes stoelen, nu zijn het er 48’, vertelt Kunneman over de wijziging van zijn concept. Hij paste de formule aan de vraag aan. Het betekende wel dat hij opnieuw moest investeren om zijn zaak geschikt te maken als lunchroom. Ook daarmee bouwde hij een schuld op, die de bank nu voor 1 maart 2014 terug wil zien.

Goedlopend

Als het Broodcafé moet sluiten, betekent het dat er een goedlopend bedrijf dichtgaat. ‘De zaak draait als een tierelier, de marge is bovengemiddeld, we draaien gewoon goed. Het is hier altijd druk, we hebben gastvrijheid hoog in ons vaandel staan’, vertelt de eigenaar. ‘Het vervelende is gewoon dat de geldverstrekkers nauwelijks nog willen investeren in kleine bedrijven.’

Dat ook de medewerkers vertrouwen hebben in het bedrijf, blijkt wel uit het feit dat zij de helft van het salaris inleveren om door te kunnen gaan. Uit de verschillende reacties van klanten en vanuit de samenleving wordt ook duidelijk dat het Broodcafé wordt gewaardeerd. ‘We komen hier graag, we voelen ons eerder vriend dan klant, zo warm word je hier behandeld’, zegt een klant. ‘Het Broodcafé móet blijven’, benadrukken andere bezoekers van het Broodcafé in de WNL-uitzending Vandaag de Dag.

 

Leerproblematiek

Het Broodcafé is ook een opleidingscentrum waar jongeren met leerproblematiek worden opgeleid om zelfstandig te kunnen functioneren in een werkomgeving. Kunneman wil hen deze veilige werkomgeving graag blijven bieden.

Reageer op dit artikel