nieuws

‘Buitenbeentje’ wordt Belgisch kampioen Bakkerij

Nieuws

‘Buitenbeentje’ wordt Belgisch kampioen Bakkerij

Een ‘buitenbeentje’ heeft het Belgisch kampioenschap Bakkerij op zijn naam geschreven. Niet een ambachtelijke bakker, maar Stijn Vander Donckt is winnaar van de titelstrijd, die plaatshad tijdens de Voedingssalon in Brussels Expo. De 34-jarige kampioen is in het dagelijks leven hoofd labo en ontwikkeling bij Molens T’Kindt in Avelgem.

De strijd om het Belgisch kampioenschap Bakkerij ging tussen vijf kandidaten. Eerder waren al voorrondes gehouden  door de organiserende Richemont Club Belgium. ‘De Richemont Club is een internationale groepering van bakker- en banketbakkers die zich inzetten voor kwaliteit en creativiteit in het beroep’, zegt Vander Donckt in het Nieuwsblad.

Opdracht

De opdracht die de finalisten kregen, was twaalf traditionele broden, twaalf traditionele stokbroden, twaalf fantasiebroden en twee keer vijftien tafelbroodjes te bakken. Vander Donckt: ‘We kregen een uur voorbereiding de dag voor de wedstrijd en acht uur op de dag zelf. De producten werden gecontroleerd op gewicht, uniformiteit, afmetingen, geur en smaak. Bij afwijkingen kreeg men strafpunten.’

Methodes

De kersverse titelhouder geeft aan met zijn ‘eigen methodes’ te hebben gewonnen. ‘Ik doe nu acht jaar onderzoek naar het lekkerste brood, en we geven die resultaten ook mee aan onze klanten. Daarnaast ben ik keurmeester van een broodkeuringsorganisatie. Daarmee geven we tips aan bakkers om hun broden te verbeteren’, aldus het hoofd labo en ontwikkeling bij Molens T’Kindt.

Reageer op dit artikel