nieuws

Detailhandel zet meer om

Nieuws

Detailhandel zet meer om
Consumentenvertrouwen groeit weer iets. Foto ANP

Consumenten hebben in juli meer producten gekocht, waardoor de omzet van de detailhandel met 0,7 procent steeg ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Klanten gaven meer geld uit in winkels in voedings- en genotmiddelen.

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend. De prijzen van de artikelen daalden opnieuw. Non-foodwinkels noteerden een kleine omzetdaling. De groei in de detailhandel kwam deels ook doordat de koopdagsamenstelling in juli dit jaar iets gunstiger was dan vorig jaar.

Supermarkten

De omzet van de winkels in voedings- en genotmiddelen was 2,6 procent hoger dan in juli vorig jaar. Ook in deze branche hield de prijsdaling aan en moest de groei komen van meer aankopen door klanten. Daarbij was de groei voor de supermarkten groter dan voor de speciaalzaken.

De omzet van non-foodwinkels viel met 0,4 procent mee, in vergelijking met de voorgaande maand. Toen was nog sprake van een omzetdaling van bijna 5 procent ten opzichte van juni 2013. Opvallend in de non-foodbranche waren de prestaties van winkels in woninginrichting. Voor het eerst in 3 jaar haalden die in juli op jaarbasis meer omzet. Volgens het statistiekbureau hangt dit mogelijk samen met het herstel op de woningmarkt dat al eerder is ingezet.

Reageer op dit artikel