nieuws

Aantal bankroeten daalt met 10 procent in 2014

Nieuws

Aantal bankroeten daalt met 10 procent in 2014

Na 2 jaar van sterke groei zal het aantal faillissementen in Nederland dit jaar met zo’n 10 procent dalen. Dat voorspelt kredietverzekeraar Atradius woensdag op basis van eigen onderzoek. Dat is gunstig voor de afzetmarkt.

Ook in de rest van de eurozone neemt het aantal bankroeten af, maar in Nederland en Spanje is de daling het sterkst, stellen de onderzoekers. In de eerste helft van dit jaar sloten in Nederland 12 procent minder bedrijven de deuren dan in dezelfde periode vorig jaar. Atradius voorziet dat er dit jaar 8500 faillissementen worden uitgesproken, ongeveer 1000 minder dan in 2013.

De kredietverzekeraar schrijft de afname toe aan het bescheiden herstel van de economie. ‘De economische omstandigheden zijn gunstiger en dat vertaalt zich in een daling van het aantal bedrijven dat failliet gaat’, aldus John Lorié, econoom bij Atradius.

Sinds 2007

De organisatie verwacht dat het aantal faillissementen in de eurozone dit jaar met gemiddeld 5,2 procent afneemt. Dat is de eerste daling sinds 2007, het jaar voor het uitbreken van de financiële crisis.

Hoewel de meeste Europese landen er beter voor zijn komen te staan, verwacht Atradius dat de marktomstandigheden in Italië en Griekenland verslechteren. In deze landen stijgt het aantal faillissementen met respectievelijk 6 en 5 procent. ‘Verder kunnen de economische sancties voor en van Rusland een impact hebben op de economische ontwikkelingen van belangrijke handelspartners als Duitsland’, aldus Lorié.

Reageer op dit artikel