nieuws

Oogstfeest met eerste spelt van het jaar

Nieuws

Oogstfeest met eerste spelt van het jaar

Het Bakery Institute organiseert op 20 augustus in samenwerking met Bak Speciaal voor de eerste keer het Oogstfeest. Tijdens dit evenement wordt het eerste brood gebakken met de nieuwe speltoogst van dit jaar.

Voorafgaand aan het Oogstfeest zijn acht bakkers afgereisd naar de Zuid-Duitse plaats Ulm waar zij de nieuwe spelt geoogst, gedorst en op kwaliteit onderzocht hebben. Vervolgens zijn er degen van gemaakt en proefbroden gebakken. In alle vroegte bereiden de bakkers hun laatste degen voor en reizen dan weer terug naar Nederland waar ze rond 15:00 uur verwacht worden op het binnenplein van de Zaanse Chocoladefabriek. Hier staat een eerder op de dag ontstoken houtoven klaar waarin de eerste broden van de nieuwe spelt gebakken gaan worden.

Doel

Met dit jaarlijks terugkerend evenement willen de organisatoren ambachtelijk brood, gemaakt van eerlijk verbouwde granen promoten. Directeur Vicky Littlejohn van het Bakery Institute: “In de toekomst verwachten wij dat steeds meer bakkers precies willen weten van wie en waar hun grondstoffen vandaan komen, juist omdat hun klanten erom vragen. Hiervoor is meer vakkennis nodig en keren we weer terug naar de basis van ons ambacht.” Het Oogstfeest van het Bakery Institute wordt een jaarlijks terugkerend evenement en is vrij toegankelijk.

Bake for Life

Tijdens het bakken wordt tevens de eerste baal biologische spelt, een zak van 25 kilo, geveild waarvan de opbrengst bestemd is voor Bake for Life. Bake for Life bouwt bakkerijen en bakkerijscholen in Afrika waar ongeschoolde wezen, gehandicapten, kindsoldaten en alleenstaande moeders het bakkersvak geleerd wordt zodat zij kunnen voorzien in hun eigen levensonderhoud.

Achtergrondinformatie

Adres: Westzijde 174-A, 1506EK Zaandam
Route en meer informatie via www.bakeryinstitute.nl

Reageer op dit artikel