nieuws

Limburgse bakkers en molenaar werken samen

Nieuws

Limburgse bakkers en molenaar werken samen

Bakkers Bas en Joep Gommans en bakker Derix, eigenaars van twee bakkerijen in Horst aan de Maas, werken al een jaar samen met molenaar Thijs van Rens van molen Eendracht maakt macht in Meterik. Het doel: de molen promoten en de voedselketen van granen inzichtelijk maken. Hun educatieve project van Grond tot Mond gaat een nieuwe fase in.

Het bakkershart van Bas en Joep Gommans en Marc Derix gaat harder kloppen zodra zij de trappen van de molen in Meterik beklimmen. “Zodra je hier binnenstapt, voel je het ambacht, de nostalgie en de puurheid”, aldus Bas Gommans.  “Eind 2013 kwamen we in contact met Thijs van Rens, één van de molenaars van Eendracht Maakt Macht. Er was direct sprake van een klik en we merkten dat we door bundeling van krachten in de toekomst mooie dingen zouden kunnen doen.”

De partijen wilden brood gaan bakken met graan uit de directe regio dat gemalen kon worden in Meterik. Op die manier kon de gedachte van ‘grond naar mond’ daadwerkelijk gestalte krijgen. Het project Van Grond tot Mond was geboren en het startsein werd in 2013 gegeven. Joep Hermans uit Swolgen werd een partner voor het graan en op waardoor op 1 augustus 2014 kon het eerste graan geoogst worden.

Duurzame samenwerking

Van Rens, Gommans en Derix hebben een duurzame samenwerking voor ogen. “We vinden het leuk dat er zo meer aandacht is voor de molen”, aldus Van Rens. “Op zaterdag 4 en zondag 5 oktober zijn de jaarlijks terugkerende Limburgse molendagen en de molen in Meterik is dan ook geopend. Bakkers Gommans en Derix gaan op deze dag alle bezoekers trakteren op een heerlijke lekkernij uit eigen streek.”

Passie voor de streek

Gommans en Derix hebben zich ten doel gesteld om zoveel mogelijk grondstoffen direct uit eigen regio te betrekken. Dit leidde onder andere al tot samenwerking met Blue Berrie Hill Broekhuizen, Hermans-Walter Oranje Paprika, Het Aardbeienland Horst, De Veldweide Sevenum, Passie voor Vis Sevenum, Boerderij ’t Platteland Veulen en Appelboerderij de Donck Sevenum. “Gewoon zoals onze overgrootvader Handrie het in 1914 al deed”, vertelt Joep Gommans.

Haver

Het eerste graan dat gemalen wordt is haver. Hiervan wordt Havermik gebakken. Haver is een beetje een vergeten gewas, maar het is gezond, zeker als ontbijt. Het lijkt op tarwe, rogge en gerst maar heeft een hoger eiwit- en vetgehalte. De haver uit Broekhuizenvorst is een bijzondere haversoort, namelijk naakte haver. Bij naakte haver blijven bij de rijpe korrels de kafjes niet om de korrel zitten wat bij gewone haver wel het geval is.

Molen Eendracht Maakt Macht

De molen Eendracht maakt macht staat sinds 1899 in Meterik, Horst aan de Maas. In januari 1900 werd er voor het eerst gemalen. Vanaf 1994 is het beheer van de molen in handen van de stichting Molen Eendracht maakt macht die met behulp van vrijwilligers Thijs van Rens, Sef Coppers en Michiel Baltussen de molen elke zaterdag tussen 13.30 en 17.00 uur laten draaien en openstellen voor publiek.

Reageer op dit artikel