nieuws

Kwaliteit eerste duurzame tarwe is uitstekend

Nieuws

Kwaliteit eerste duurzame tarwe is uitstekend

Waarom zou je tarwe van ver halen, als je het ook dichtbij kunt verbouwen? Met dat idee sloegen Koopmans Koninklijke Meelfabrieken, Hoogland BV, VanDijke Semo en Stichting Veldleeuwerik eind 2012 de handen ineen. Met subsidies van de provincie Fryslân, provincie Groningen en LTO Noord Fondsen startten de vier partijen een ketensamenwerking waarin tarwe duurzaam en lokaal wordt geteeld, verwerkt én verkocht. De kwaliteit van de eerste tarwe, die onlangs werd geoogst, blijkt uitstekend.

De vier bedrijven vormen elk een schakel in de keten. Stichting Veldleeuwerik helpt akkerbouwers bij het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. VanDijke Semo  onderzoekt welke tarwerassen het meest geschikt zijn voor teelt op Nederlandse bodem en adviseert boeren hierover. Boeren bestellen vervolgens hun zaaizaad bij Hoogland BV, waar ze ook terecht kunnen voor advies over bemesting en gewasbescherming.

Tijdens de oogst controleert Hoogland BV de kwaliteit van de tarwe. Vervolgens komt Koopmans Koninklijke Meelfabrieken in actie: die reinigt, maalt en zeeft de tarwe, om deze vervolgens te leveren aan bakkers in de omgeving.

Pureoorsprong.nl

De keten heeft zijn eigen website: op www.pureoorsprong.nl wordt het project in beeld gebracht. Bezoekers zien hoe het proces van ‘akker tot bakker’ eruitziet en ontdekken wat Pure Oorsprong uniek maakt. Akkerbouwers en bakkers die zich willen aansluiten bij de Pure Oorsprong-keten, kunnen zich via de website aanmelden. Consumenten zien er waar zij producten kunnen kopen die gemaakt zijn van de duurzaam geteelde tarwe. De site  wordt de komende tijd uitgebreid met meer materiaal en nieuws.

Voor de streek, door de streek

De Pure Oorsprong keten richt zich helemaal op tarwe. Een graan dat prima op eigen bodem verbouwd kan worden, maar desondanks vrijwel altijd geïmporteerd wordt voor de productie van brood en andere voedingsmiddelen. En dat terwijl steeds meer consumenten willen weten waar hun voedsel vandaan komt. Daarom gaat de Pure Oorsprong keten voor lokale én duurzame productie van tarwe. Voor de streek, door de streek.

Veelbelovende eerste oogst

De afgelopen weken werd de eerste tarwe die in de keten geteeld was, geoogst. De oogst bleek goed: niet alleen de opbrengst was hoog, ook de kwaliteit van het graan is uitstekend. Een mooie start van het project, noemen de partners het. Vol vertrouwen kijken zij uit naar de ambachtelijke broden die de aangesloten bakkers van de Pure Oorsprong tarwe zullen bakken.

Reageer op dit artikel