nieuws

Gebruik van payrolling stijgt

Nieuws

Gebruik van payrolling stijgt

De werkgelegenheid in de payrollsector is in het eerste halfjaar van 2014 gestegen. De omzet van de payrollbedrijven groeide in de eerste zes maanden van 2014 met 5 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2013.

Dat blijkt uit de marktmonitor van de brancheorganisatie van payrollbedrijven, de VPO-Marktmonitor. De nieuwste cijfers op de payrollmarkt bevestigen een doorgroeiende vraag naar flexibiliteit op de arbeidsmarkt.

Het gaat weer de goede kant op met het aanbod van payrollbanen. In 2012 was het halfjaarcijfer -6%, in 2013 0% en in 2014 +5%. Er is momenteel een grote behoefte aan flexibiliteit op de arbeidsmarkt, die naar verwachting de komende jaren alleen maar zal toenemen, zoals blijkt uit onder andere het in mei van dit jaar gepubliceerde TNO-onderzoek De toekomst van flex. “Payrolling speelt in op deze behoefte en blijkt daarmee een breed geaccepteerde en erkende manier van hr-dienstverlening te zijn in de markt. Ondernemers zien dan ook steeds vaker de voordelen van payrolling,” aldus Jeu Claes, voorzitter van de VPO.

Werkgeverschap steeds complexer

Voor veel organisaties die met personeel werken of willen gaan werken is payrolling een goede oplossing, omdat het werkgeverschap steeds complexer is geworden. Payrollondernemingen nemen de administratieve en financiële verplichtingen, zoals kosten die verbonden zijn aan bijvoorbeeld disfunctioneren, ziekte, arbeidsongeschiktheid en verlof, zoveel mogelijk over. Hierdoor worden ondernemers zoveel mogelijk ontlast van de administratieve en financiële verplichtingen die samenhangen met het werkgeverschap. Ze kunnen zich door samenwerking met een payrollonderneming vooral richten op hun kernactiviteiten.

Keurmerk

Goed werkgeverschap en transparantie in de dienstverlening is essentieel in de payrollmarkt. Daarin onderscheidt zich goede van slechte payroll. De bij de VPO aangesloten payrollondernemingen bieden deze zekerheid van een professionele invulling van het werkgeverschap. Jeu Claes: “De kern van het VPO-keurmerk wordt gevormd door transparantie over de aard en inhoud van de arbeidsovereenkomst en de invulling van het werkgeverschap. Zo moet voor een werknemer o.a. van begin af aan duidelijk zijn bij wie hij in dienst is en onder welke voorwaarden. Bovendien is het VPO-keurmerk een waarborg voor goede arbeidsvoorwaarden en een goed sociaal kader met stevige herplaatsingsinspanningen gebaseerd op het van-werk-naar-werkprincipe.”

Reageer op dit artikel