nieuws

Eerste zak spelt levert 730 euro op

Nieuws

De eerste 25 kilo biologische spelt heeft woensdag maar liefst 730 euro opgebracht voor Bake for Life. De baal is geveild bij het Bakery Institute in Zaandam, na thuiskomst van de acht bakkers die de spelt zelf keurden en oogsten in het Duitse Ulm. Gert-Jan Kerssens van bakkerij Piet Kerssens uit Heiloo deed de laatste duit in de zak.

Eerste zak spelt levert 730 euro op
Hij oogstte de spelt zelf en kon na de veiling de eerste baal mee naar huis nemen: Gert-Jan Kerssens van Echte Bakker Piet Kerssens uit Heiloo. Foto's BI/Paul van Horn

Aanjagers van het evenement, dat een jaarlijks terugkerend Oogstfeest moet worden, zijn het Bakery Institute, grondstoffenleverancier BakSpeciaal uit  Nijkerk en een aantal bakkers. Onder hen ook de voorzitter van het Bakery Institute, Jos Huijbregts van Bakker van Vessem uit Haarlem. ‘Dit idee is vorig jaar ontstaan toen we met een groep van zo’n twintig bakkers op werkbezoek waren in Duitsland. We hebben toen besproken dat we de consument willen laten zien dat we als bakkers de keten onder controle hebben, dat we precies weten waar de grondstoffen vandaan komen en welke kwaliteit die hebben’, aldus Huijbregts.

Verdrag van Ulm

Dat mondde uit in het Verdrag van Ulm.

Daarnaast willen de bakkers voorkomen dat er gespeculeerd wordt met voedsel. ‘Door rechtstreeks contact te hebben met de agrariër en met hem een prijs voor het graan af te spreken, haal je de speculant ertussen uit’, aldus Huijbregts. Grondstoffenleverancier BakSpeciaal is weliswaar als leverancier tussenhandelaar van het meel, maar met als grondslag maatschappelijk verantwoord ondernemen. Proefbakkers Ad Joosten en Ton Deegenaars van BakSpeciaal reisden ook mee met de groep.

Opbrengst

In het Zuid-Duitse Ulm oogstten de bakkers de spelt met de zeis, dorstten ze deze en lieten de kwaliteit van de gemalen oertarwe door het laboratorium onderzoeken. Door de natte zomer is de opbrengst van de spelt wat lager en de kwaliteit vraagt om vakmanschap, maar over het algemeen is Huijbregts tevreden. Ook over de werkwijze van de boerin die de spelt teelt en de molenaar van de Schapfen Mühle.

Rond half 5 kwamen de bakkers woensdag met de eerste baal spelt en de eerste gebakken broden aan op het binnenplein van de Zaanse Chocoladefabriek in Zaandam, waar de baal werd geveild.

Het werd een spannende strijd via het Amerikaanse veilingssysteem, waarbij de baal per elke geboden 10 euro van eigenaar wisselde. Jong en oud deed mee. Echte Bakker Gert-Jan Kerssens, die de spelt zelf mede had geoogst, kon de baal uiteindelijk mee naar huis nemen, bij een opbrengst van 730 euro.

Doel

Met dit jaarlijks terugkerend evenement willen de organisatoren ambachtelijk brood, gemaakt van eerlijk verbouwde granen promoten. Directeur Vicky Littlejohn van het Bakery Institute: ‘In de toekomst verwachten wij dat steeds meer bakkers precies willen weten van wie en waar hun grondstoffen vandaan komen, juist omdat hun klanten erom vragen. Hiervoor is meer vakkennis nodig en keren we weer terug naar de basis van ons ambacht.’

De 730 euro gaat naar Bake for Life. Bake for Life bouwt bakkerijen en bakkerijscholen in Afrika waar ongeschoolde wezen, gehandicapten, kindsoldaten en alleenstaande moeders het bakkersvak geleerd wordt, zodat zij kunnen voorzien in hun eigen levensonderhoud.

Reageer op dit artikel