nieuws

Aftrap Grip op je Bakkerij inspireert deelnemers

Nieuws

Aftrap Grip op je Bakkerij inspireert deelnemers
De bus in om inspiratie op te doen bij andere ondernemers. Foto's Koos Groenewold

De aftrap van het trainingstraject Grip op je Bakkerij heeft de deelnemers gisteren veel inspiratie en stof tot nadenken gegeven. Inspiratie om hun bedrijven met passie te runnen, stof tot nadenken over hoe dat het beste kan. ‘Passie en liefde zijn twee heel belangrijke ingrediënten. En ze zijn gratis’, gaf Carla van Eijk van slagerij Aad van Eijk de bakkers mee, toen deze de slagerij van haar en haar broers in Voorschoten bezochten.

Maar liefst twintig bakkerij-ondernemers en -onderneemsters durfden de uitdaging aan om in onderling vertrouwen en onder leiding van coach Rob Mali hun wensen en zwakke kanten neer te leggen. ‘Dat is heel moedig, u verdient een compliment omdat u dit bent aangegaan’, aldus Mali. Het valt hem op dat de bakkers allemaal heel graag hun bedrijfsvoering willen verbeteren, al weten ze soms niet hoe. ‘Dat is waarom we deze training geven’, legt Mali uit.

Vroeg

De aftrap was bij een inspirerend bedrijf dat veel deelnemers aansprak: Vroeg in Bunnik. In de bakkerij bij dit restaurant wordt alle brood met desem of voordegen bereid en handmatig door de bakkers verwerkt. De klant kan vanuit de winkel de bakkerij in kijken en krijgt meer dan alleen brood. Het gaat om de beleving, die versterkt wordt door de geur en doordat de klant het brood zelf uit de schappen mag pakken en in een papieren zak verpakt.

De bakkerij is daarnaast leverancier van het eigen restaurant, enkele bedrijfskantines, horecabedrijven en een natuurvoedingswinkel.

Van Eijk

Het tweede bezoek was aan Slagerij Aad van Eijk in Voorschoten, een slagerij die wordt gerund door Ronald, Walter en Carla van Eijk, met op de achtergrond hun vader Aad die het bedrijf aan zijn drie kinderen overdeed. Inspirerend tot en met, zo vonden ook de deelnemende bakkers. In de winkel is de verwerking van het vlees te zien omdat Aad of een van zijn zonen vlees uitbeent onder het oog van de klant. De klanten krijgen allemaal een persoonlijk woord, de vriendelijkheid straalt van de ondernemers en van hun medewerkers af.

Dat laatste is een onderwerp waar de deelnemende bakkers nog wel eens mee worstelen: personeelsproblematiek. Hoe krijgen we de neuzen in dezelfde richting, was een veelgehoorde vraag aan Rob Mali tijdens de introductieronde bij Vroeg.

Parkcafé Groen

De bustoer eindigde bij Parkcafé Groen in Hoofddorp, een bijzonder restaurant gevestigd op een bedrijventerrein onder de rook van Schiphol. Een locatie waarvan de bezoekers in eerste instantie zeiden: waarom ga je hier zitten met je restaurant? Bedrijfsleider Pepijn Rijks wist – alweer met diezelfde gedrevenheid als bij Vroeg en Van Eijk – uit te leggen hoe hij tot deze keuze is gekomen. Parkcafé Groen is gevestigd op een ‘groen’ en grotendeels zelfvoorzienend bedrijventerrein, waar milieuvriendelijkheid en energiebesparing speerpunten zijn. Het Parkcafé wil in de ogenschijnlijk betonnen omgeving een groene oase zijn.

 

De training Grip op je Bakkerij is een initiatief van Bakkerswereld, Dawn Foods en Koopmans Meel.

Reageer op dit artikel