nieuws

Regen bedreigt graankwaliteit

Nieuws

Regen bedreigt graankwaliteit

De regen in grote delen van Europa bedreigt de kwaliteit van het graan. In Nederland is het graan op veel plekken platgeslagen door de combinatie van veel regen en harde wind. Vooral de tarwe is in het afrijpingsstadium topzwaar en daardoor gevoelig voor deze legering.

In Duitsland ligt de gerstoogst bijna stil. Op sommige plaatsen is gisteren zo veel regen gevallen als normaal in een maand. In de deelstaat Rijnland-Palts is pas een derde van de gerst geoogst. Graantelers vrezen dat de gerst na legering niet meer overeind komt. De gerstoogst in Duitsland begon een week eerder dan normaal vanwege de milde winter.

Volgens het Franse marktbureau Agritel is het opgehouden met regenen in grote delen van Frankrijk. Maar de zorgen nemen toe dat de kwaliteit van tarwe en gerst achteruit is gegaan. Dat zou een tegenslag zijn voor de Franse telers. Een slechtere kwaliteit tarwe brengt minder geld op. Mede doordat Frankrijk vorig jaar een erg goede kwaliteit tarwe produceerde, exporteerde de EU afgelopen seizoen een record aan tarwe. Dat ondersteunde de tarweprijs.

Reageer op dit artikel