nieuws

Koopmans voorspelt ruime graanoogst

Nieuws

Koopmans voorspelt ruime graanoogst
Verwacht: goede graanoogst 2014. Foto: Koos van der Spek.

Er worden voor 2014 over het algemeen ruime graanoogsten voorspeld waarbij de mogelijkheid
bestaat dat het eiwitpercentage iets lager uit kan vallen. Die voorspelling komt van Koopmans Meel. Die verwachting sluit aan bij eerdere voorspellingen van CZAV en AgriFirm Plant.

In het zuiden van Europa is inmiddels een start gemaakt met het oogsten van tarwe. In het midden van Europa was er incidenteel gestart met oogsten, maar door plaatselijk hevige regenval heeft deze vertraging opgelopen. In Duitsland ligt de gerstoogst hierdoor al bijna geheel stil. Het noorden van Europa is met de oogst nog niet begonnen.

Het oogsten van de rogge laat nog wat langer op zich wachten. Het mooie voorjaar heeft de verwachting voor een goede kwaliteit van tarwe en rogge bij ons doen stijgen. De eerste berichten begin juni spraken over een vervroegde oogst met circa twee weken. Hevige regenval in de Balkan, delen van Spanje, Frankrijk en Duitsland hebben de groei en afrijping weer wat vertraagd, waardoor de voorsprong vervallen is.

De weersverwachting voor centraal Europa laat een duidelijke verbetering zien, het is van groot belang dat de omstandigheden nu verbeteren waardoor het oogsten goed op gang kan komen. De verwachting is Koopmans de eerste oogst tarwe in week 34/35 tot haar beschikking heeft. Voor wat betreft de rogge blijft het nog even spannend.

Reageer op dit artikel