nieuws

Hoogleraar verdedigt voedingswaarde brood

Nieuws

Hoogleraar verdedigt voedingswaarde brood
Professor hoogleraar Martijn Katan: Niks mis met brood.

Met brood is niets mis. De consument laat zich ten onrechte beïnvloeden door recente publicaties over dit onderwerp. Dat beweert voedingsautoriteit Martijn Katan in een blog op zijn site. De sector haalt opgelucht adem: eindelijk weer een vrolijke noot over brood.

Brood ligt onder vuur. De verschijning van een aantal boeken over dit onderwerp, waaronder het boek Broodbuik van de Amerikaan William Davids, zorgde ervoor dat het imago van brood in korte tijde deuken opliep. Het lijkt erop alsof de branche, met wat hulp van buitenaf, tegengas geeft.

Voedingsdeskundige professor Katan gaat deze week op zijn blog serieus en goed onderbouwd in op de goede en gezonde aspecten van brood. Katan (Arnhem, 1946) is voormalig hoogleraar in de voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en schrijver van een populair wetenschappelijk boek over voeding, getiteld ‘Wat is nu gezond?’

Transvetzuren

Het onderzoek van Katan richtte zich op de relatie tussen voedingsstoffen en de effecten ervan op het hart. Katan maakte naam door onderzoek naar cholesterol en transvetzuren. Hij toonde onder andere aan dat gekookte koffie (keteltjeskoffie of boerenkoffie) cholesterolverhogend werkt, maar filterkoffie niet.

Mede door zijn onderzoek naar de schadelijke werking van transvetzuren besloot de Europese industrie veel minder van die ongezonde vetten in voedingsmiddelen toe te passen.

Meesterlijk

Eerder deze week werd bekend dat Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven ook met een vrolijk broodverhaal komt, met  zijn boek Meesterlijk brood. Het boek verschijnt in oktober.

Reageer op dit artikel