nieuws

Graanoogst Spanje valt tegen

Nieuws

Graanoogst Spanje valt tegen

De graanoogst valt tegen in Spanje. Het ministerie van landbouw schat dat 16,1 miljoen ton graan, exclusief mais, van de Spaanse akkers is gehaald. Dat is 17 procent minder dan vorig jaar.

Het ministerie schrijft dat toe aan een krimp van het areaal tarwe en gerst. Bovendien heeft droogte de inzaai van wintergraan ernstig bemoeilijkt vorig najaar. En het wintergraan dat wel is gezaaid en opgekomen, had ook tijdens het groeiseizoen last van watertekort. De neerslag is in Spanje sinds half april minder dan gemiddeld.

EU-export

De EU exporteerde overigens afgelopen seizoen een record van 38,4 miljoen ton graan. Dat is 38,1 procent meer dan in seizoen 2012/2013. De import groeide in 2013/2014 met 11,2 procent naar 18,4 miljoen ton.

Dat de EU een record aan graan exporteerde is niet verwonderlijk, zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). ‘Toen de EU uitbreidde met Hongarije, Polen en Roemenië kwamen er grote graanproducenten bij. Bovendien had de EU afgelopen seizoen goede kwaliteit tarwe beschikbaar. Daardoor was er veel vraag naar Europese tarwe vanuit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De EU heeft wat dat betreft een logistiek voordeel ten opzichte van de VS en Argentinië. Ook Oekraïne en Rusland konden veel tarwe leveren.’

De grote export van tarwe leidde tot een hogere import van mais in de EU. De tarwe-export van 28,0 miljoen ton is 48,1 procent groter dan die van het seizoen ervoor.

Reageer op dit artikel