nieuws

Goede kwaliteit eerste tarwe

Nieuws

Goede kwaliteit eerste tarwe

Het begin van de tarwe-oogst is beter dan verwacht. Na een goede wintergerstoogst begint Agrifirm Plant nu aan de oogst van wintertarwe. ‘Net voor het weekeinde is het dorsen begonnen in het Zuiden, Midden en de Haarlemmermeer’, vertelt manager afzet Aart den Bakker. Daarna gooide regen even roet in het eten, maar inmiddels kunnen de combines weer de percelen op. Eind deze week kunnen Oldambtster telers ook aan de slag.

‘We zien mooie kwaliteiten, gezonde producten’, zegt Den Bakker over de eerste oogst. Het graan bevat 15 procent vocht en dat is netjes. Hij denkt dat dit percentage de komende tijd nog zakt, mede dankzij de vroege oogst. ‘We zitten een week tot tien dagen eerder dan gemiddeld, de dagen zijn langer en dat betekent minder vochtperikelen.’

De kilo-opbrengsten zijn redelijk tot goed, beoordeelt Den Bakker. ‘Een topper verwacht ik niet. De hitte versnelt de afrijping en dat kost in de regel wat kilo’s.’

Vroege oogst

Als het weer goed blijft, is de oogst grotendeels binnen drie weken gedaan. Dat denkt ook Kees Rijk van de Zuidwestelijke coöperatie CZAV, waar 7 procent van de prognose is binnengekomen. ‘Dat is zeker vroeg. Als het zo doorgaat kan de oogst voor half augustus binnen zijn, terwijl we traditiegetrouw 15 augustus bestempelen als ‘helft oogst’.’

Rijk is zeer content met de kwaliteit. ‘Die ziet er heel goed uit, boven verwachting, met 80 kilo hectolitergewichten en 14 procent vocht.’ Ook hier vallen alleen de kilo-opbrengsten nog wat tegen met zo’n 9 ton, terwijl 9,5 tot 10 ton werd verwacht.

Reageer op dit artikel