nieuws

Desembakkers plaatsen pop-up-bakkerij op Parade

Nieuws

Desembakkers plaatsen pop-up-bakkerij op Parade
De pop-up-bakkerij is in z'n geheel op te pakken en te verplaatsen. Foto's Klaassen

Edwin Klaassen van Desem En Zo en zijn compaan Bart Calles hebben een pop-up-bakkerij neergezet op theaterfestival De Parade. De eerste tien dagen in Den Haag, waar De Parade vrijdagavond van start gaat. Daarna trekt de pop-up-bakkerij met de theatermakers mee naar Amsterdam en Utrecht. ‘We willen onze gedrevenheid voor het bakkersvak laten zien. Wat wij doen, past precies bij De Parade’, motiveert Klaassen het initiatief.

Het idee ontstond toen bakker Bart Calles, met wie Edwin Klaassen een consultancy-bureau runt, vorig jaar op De Parade rondliep in Amsterdam. Daar wilde hij ook staan.

De organisatie van De Parade wil de bakkers wel een kans geven. Zodoende mogen ze vooralsnog achter de schermen de producten maken voor alle artiesten, organisatoren, beveiligers van het festival. En voor de cateraars die het aan de consument doorserveren. ‘We willen het zo doen dat De Parade zichzelf bedruipt’, vertelt Edwin Klaassen.

Rechtstreekse verkoop aan de klant kan – vooralsnog – niet, maar Klaassen sluit niets uit voor de toekomst.

Capaciteit

De bakkerij bestaat uit een proefoven van Benier, die de bakkers konden overnemen, een geleende kneder van Theo van Vliet, koelcapaciteit en een weegschaal van Brood van NU uit Noordwijkerhout. De bakkers maken terplekke brood, maar betrekken ook een deel van Brood van Nu, die op De Parade worden afgebakken. Op die manier is er altijd voldoende voorraad, want ‘mij krijgen ze niet gek’, aldus Edwin Klaassen. ‘Als we honderd broden per dag moeten bakken, kan dat, maar driehonderd kan ook.

In Den Haag bakt Paradebakker Joost voor circa 250 mensen brood, in Amsterdam zijn dat er straks al 400. Joost typeert volgens Edwin Klaassen de bakker van de toekomst: een heel andere opleiding gevolgd dan een bakkersopleiding, maar zo gedreven en gepassioneerd om brood te bakken. ‘Hij is geen bakker maar helemaal gek van het proces van broodmaken. Die kennis willen we delen, als ambassadeur van het bakkersvak.’

Reageer op dit artikel