nieuws

Consument sombert, omzet detailhandel stijgt

Nieuws

Consument sombert, omzet detailhandel stijgt

Het vertrouwen van consumenten in de economie is in juli voor het eerst sinds een jaar gedaald. Ook zijn ze somberder geworden over hun eigen portemonnee. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde online-enquête van het economisch bureau van ING. Het CBS meldde dinsdag dat de detailhandel in mei meer omzette.

De crisis is volgens zeven op de tien consumenten nog niet voorbij. De werkloosheid vormt daarbij het grootste probleem. ING voorziet dat de werkloosheid in de loop van volgend jaar licht zal gaan dalen. ‘Het zal echter nog jaren duren voordat de werkloosheid terug is op het historisch gezien normale niveau van 5 procent’, aldus de economen. Nu zit 8,6 procent van de beroepsbevolking nog zonder werk.

Kabinet

Meer dan vier op de tien ondervraagden (43 procent) beoordeelden de staat van de economie als matig tot zeer slecht. Een maand geleden was dit nog 38 procent. Het vertrouwen van consumenten kreeg volgens ING mogelijk een knauw door de koersdalingen op de aandelenbeurzen van de afgelopen weken.

De ondervraagden geven het economisch beleid van het kabinet in juli gemiddeld een 4,5. Dat is voor het huidige kabinet wel het hoogste rapportcijfer tot nu toe. Precies een jaar geleden ontving Rutte II nog een 3,7 als rapportcijfer voor het gevoerde economisch beleid, aldus ING.

CBS

De detailhandelsomzet in Nederland is in mei overigens nog met 0,9 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Volgens het CBS zette daarmee de verbetering in de detailhandel die in januari werd ingezet verder door. De prijzen in de winkels daalden licht, maar dit werd volgens het statistiekbureau ruimschoots gecompenseerd doordat klanten meer kochten.

Reageer op dit artikel