nieuws

Beko waarschuwt voor te warme verwerking eieren

Nieuws

Beko waarschuwt voor te warme verwerking eieren

Beko Nederland waarschuwt bakkers om in de zomer extra te letten op de bewaar- en verwerkingstemperatuur van eieren. ‘Wees kritisch met eiproducten. Vooral in de zomer’, meldt de inkooporganisatie in haar nieuwsbrief.

Omdat bewaartemperatuur en verwerkingstemperatuur erg ver uit elkaar liggen, zijn eiproducten per definitie uiterst kritische grondstoffen in de bakkerij. Bakkers dienen heelei op maximaal 4°C bewaren. De receptuur vraagt echter voor een goed eindresultaat een ei-temperatuur van bijvoorbeeld 20°C. In de praktijk wordt de 10 liter bag-inbox vroegtijdig uit de koeling gehaald, zodat de
verwerkingstemperatuur correct is.
De warme temperaturen van dit moment vragen om extra oplettendheid. Bakkers moeten ervoor zorgen dat heelei bij verwerking maar net op de gewenste temperatuur is. Liever 18°C dan 22°C. Zowel salmonella als andere anaerobe bacteriën vermenigvuldigen zich bij deze hoge temperaturen zeer snel. De anaerobe bacteriën hebben tevens de onhebbelijke eigenschap om te gaan ruiken en later zelfs stinken.

Tips

Om in de zomer ook optimaal te presteren geeft Beko deze tips:
– Plaats de eiproducten op moment van leveren direct in de koeling.
–  Zet koeling op 2°C zodat u een buffer opbouwt tijdens het gebruik.

– Werk altijd fifo (First In First Out) en zorg voor passende voorraad en de juiste verpakking. Beter 5 x 2 kg pakken

dan 1 x 10 kg. De houdbaarheid van eiproducten na openen is beperkt.
– Laat alleen de gewenste hoeveelheid op temperatuur komen liefst in een ongeopende verpakking.
– Gebruik recepturen met veelvouden van 2 of 10 kg ei.
– Zet geopende verpakkingen na gebruik direct in de koeling.
– Plaats eiproducten die warm geworden zijn (boven de 4°C) nooit meer terug in de koeling.

Reageer op dit artikel