nieuws

Bakery Institute zet jaarlijks Oogstfeest in gang

Nieuws

Bakery Institute zet jaarlijks Oogstfeest in gang
Het is de bedoeling dat er met de zeis wordt geoogst. Foto: Van de Meulenhof

Het Bakery Institute zet samen met BakSpeciaal en de Bakery Society een jaarlijks terugkerend oogstfeest in gang. Het evenement moet het karakter krijgen van het eerste vaatje haring. Het dient ter promotie van ambachtelijk brood gemaakt van eerlijk verbouwde granen.

Voorafgaand aan de viering van de nieuwe graanoogst, dit jaar op 20 augustus bij het Bakery Institute in Zaandam, gaat een selecte groep bakkers naar Duitsland om de oogst binnen te halen. Daar wordt ook het graan verwerkt en maken de deelnemers er ter plekke brood van, waarna de bakkers naar Zaandam rijden om daar de eerste nieuwe oogstbroden te verkopen.
De opbrengst van de eerste broden is voor het goede doel, wat in 2014 Bake for cancer is.
Er kunnen maximaal 15 geselecteerde bedrijven mee. Op het feest kunnen zij wel hun medewerkers ‘over laten komen’.

Promotie

Het evenement en de reis naar Duitsland dienen ter promotie van eerlijk en ambachtelijk brood in zijn algemeenheid. De deelnemende bakkers kunnen hun ervaringen bovendien aangrijpen om hun eigen bakkerij te promoten. Iedere deelnemer wordt op een aantal momenten apart gefotografeerd voor verder promotioneel gebruik binnen het eigen bedrijf. Zij kunnen hun klanten laten zien dat ze precies weten wat de herkomst is van het graan en hoe de grondstoffen voor brood tot stand komen.

Zeis

Op het programma staat onder meer een bezoek aan de speltvelden. De agrariërs Ursula en Heinrich vertellen daar hun verhaal. Ursula levert Bio Spelt graan aan de Schapfenmuhle. Heinrich weet alles van originele rassen zoals emmer, rogge, spelt, haver, verbouwt dit ook, en kan hier een kritisch verhaal over vertellen.
Het is de bedoeling dat met de zeis biologische geteelde spelt wordt geoogst. Ook het dorsen van de spelthalmen staat op het programma.

In het laboratorium van de Schapfenmuhle wordt uitleg gegeven over de kwaliteitscriteria van de nieuwe oogst;  valgetal, eiwit, zetmeelkwaliteit, en DON-gehalte. De molenaar van de Schapfenmuhle vertelt over de nieuwe oogst, specifiek waarom spelt dubbel gedopt moet worden.

Houtgestookt

Bij de plaatselijke bakker met een houtgestookte oven gaan de bakkers aan de slag: deeg draaien, verwerken, bollen in de koeling. Een aantal bollen wordt afgebakken in de houtoven voor proeverij van het brood. De afgebakken broden gaan dezelfde dag mee naar Nederland voor de Oogstparty.

Reageer op dit artikel