nieuws

Zwartspaarders kunnen zich tot dinsdag melden

Nieuws

Zwartspaarders kunnen zich tot dinsdag melden
Foto: RBM

Het aanbod van de Belastingdienst om zwart geld boetevrij naar Nederland terug te brengen loopt maandag af. Vanaf dinsdag 00.00 uur moet er weer 30 procent boete worden betaald over het ingekeerde bedrag. Maandag moet de ‘verklaring vrijwillige verbetering’ van inkeerders bij de Belastingdienst in Breda liggen, zo meldt het Financieele Dagblad.

Om geen risico’s te lopen, moet die brief vandaag eigenlijk op de post, stelt Ton Apeldoorn van Foba, voormalig Fiod-agent en nu adviseur voor inkeerders, in het FD. Roelof Vos van adviesbureau Hertoghs wijst erop dat maandag tot 23:59 uur ook nog per mail kan worden aangemeld. De Belastingdienst zou de eerste brievenbuslichting van dinsdag 1 juli ook nog in behandeling nemen.

Bankgeheim

Na de start van de inkeerregeling per 1 september hebben zich volgens het ministerie van Financiën in tien maanden bijna 9000 mensen gemeld, tegen ongeveer 500 in een normaal jaar. De babyboomers gaan met pensioen en willen schoon schip maken voor partner en kinderen. Bovendien loopt het bankgeheim in Zwitserland, Luxemburg en Oostenrijk ten einde en jagen de Europese Unie, de Oeso en de G20-landen in een min of meer gecoördineerde actie op belastingparadijzen.

€ 50 miljard

De mensen die jaren geleden vergaten inkomstenbelasting af te dragen, kunnen nu bijna geen kant meer op. De resterende alternatieven brengen veel risico’s met zich mee. Ze kosten in ieder geval veel meer moeite. Het zwartspaardersfeest is over.

Dat wil zeggen, voor de kleinere spelers, met bedragen tot enkele miljoenen. De grote bedragen worden ook nu nog angstvallig buiten beeld gehouden. Apeldoorn heeft eens globaal uitgerekend dat er misschien wel €50 mrd zwart geld buiten Nederland zweeft. Daarvan is de afgelopen acht tot tien jaar maar 10% tot 20% ‘ingekeerd’. Financiën rekent voor dat tussen september en 20 juni bijna 9000 mensen zijn ingekeerd, met naar verwachting € 4,5 mrd vermogen, waar de schatkist €675 mln wijzer van is geworden.

Reageer op dit artikel