nieuws

Richtlijnen gezondere sportkantines gelanceerd

Nieuws

Richtlijnen gezondere sportkantines gelanceerd
Felix Cohen (r) overhandigde het eerste exemplaar van de Richtlijnen Gezondere Sportkantines aan staatssecretaris Martin van Rijn van VWS. Foto: Voedingscentrum

Felix Cohen, directeur van het Voedingscentrum, heeft het eerste exemplaar van de Richtlijnen Gezondere Sportkantines overhandigd aan Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit gebeurde in het Westland Greenhouse vlak voor de finale van het WK Hockey.

Het Voedingscentrum heeft richtlijnen voor sportverenigingen ontwikkeld om de kantine te voorzien van een gezonder aanbod. De richtlijnen kunnen ook in andere kantines worden toegepast. Dit is gebeurd in opdracht van het ministerie van VWS. De richtlijnen bevatten onder meer een broodjeswijzer voor sportkantines, waardoor ook brood een belangrijke plaats inneemt in het kantine-assortiment.

Kiezen

Als het aanbod in de kantine zichtbaar gezond is, wordt het makkelijker om ook daar een gezonde keuze te maken, stellen de bedenkers. Zijn de gezondere producten goed zichtbaar, aantrekkelijk gepresenteerd en volop voorradig? Dan kiezen mensen die eerder. Deze inzichten zijn op basis van de inbreng van gedragspsychologen en voedingsexperts vastgelegd in de algemene Richtlijnen Gezondere Kantines.

Er zijn drie niveaus gedefinieerd: Brons, Zilver en Goud. Hoe ‘edeler’ het metaal, hoe gezonder de uitstraling is van het zichtbare aanbod in de kantine. Niet alleen in de uitgestalde producten en in de automaten, ook de menukaart, het prijsbord en andere uitingen dragen hier positief aan bij.

Partners

De KNHB speelt een voortrekkersrol bij het gezonder maken van sportkantines. Er zijn al 150 sportkantines die willen gaan werken aan een gezonder kantine-aanbod.Het Ministerie van VWS heeft het Convenant Gezond Gewicht in 2013 gevraagd het project De Gezonde Sportkantine te intensiveren. Deelnemende Convenantpartners zijn NOC*NSF en Koninklijke Horeca Nederland, aangevuld met het Voedingscentrum, MVV Nederland en de KNHB.

Ongezond

Ruim de helft van de Nederlanders vindt dat horecagelegenheden bij sportaccommodaties niet mogen verleiden tot het eten van ongezonde snacks en snoep. Tegelijkertijd geeft een derde van de bezoekers van sportkantines aan dat het huidige assortiment meer uit minder gezonde dan gezonde producten bestaat; een vijfde geeft aan* dat er – bijna – alleen maar minder gezonde producten in de sportkantine worden verkocht

Reageer op dit artikel