nieuws

Goede tarweoogst verwacht in Europa

Nieuws

Goede tarweoogst verwacht in Europa
ANP

De EU gaat straks veel tarwe oogsten. Daar zijn veel analisten het over eens. Na de Europese Commissie, de International Grains Council en het USDA, heeft nu ook het Franse marktbureau Stratégie Grains de oogstprognose voor de EU verhoogd.

Het marktbureau verwacht een totale oogst van 147,0 miljoen ton tarwe. Het is de grootste tarweoogst in zes jaar in de EU. Het is nog onduidelijk in hoeverre de vele regen in het zuidoosten en oosten van Europa al zijn meegenomen in de prognoses.

Stratégie Grains is het zoveelste marktbureau dat de oogstverwachtingen voor de EU verhoogt. De Europese Commissie gaat in de laatste prognose uit van een tarweoogst van 146,2 miljoen ton.

Vorig jaar oogstte de EU volgens de Commissie 143,4 miljoen ton. De International Grains Council verwacht een tarweoogst van 144,9 miljoen ton, tegenover 142,2 miljoen ton vorig jaar. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) gaat uit van een Europese tarweoogst van 146,3 miljoen ton. Dat is 3 miljoen ton meer dan vorig jaar.

Lagere prijs

De positieve oogstverwachtingen drukken de tarweprijs. Op de termijnmarkt in Parijs zakte de notering voor het tarwecontract voor levering in november vorige week onder de €190 per ton. Dat is de laagste prijs in negen maanden.

Reageer op dit artikel