nieuws

Brussel: EU oogst meer graan

Nieuws

Brussel: EU oogst meer graan
Foto RBM

De Europese Commissie verhoogt de oogstprognose voor de EU. Brussel gaat nu uit van een graanoogst van 303,2 miljoen ton. De prognose valt 1,5 miljoen ton hoger uit dan de prognose van vorige maand.

De Commissie heeft nog geen rekening gehouden met de vele regen in Bulgarije en Zuidoost-Europa. De Bulgaarse overheid stelt dat 20 tot 25 procent van de tarwe verloren is gegaan. Ook Kroatië en Slowakije oogsten minder en het graan is van slechtere kwaliteit.

Door de goede oogst groeien de graanvoorraden in de EU. Aan het begin van dit groeiseizoen (1 juli 2013) lag er 27,8 miljoen ton graan op voorraad. Dat is genoeg om 5,29 weken verbruik te overbruggen. De graanvoorraad groeit naar 32,4 miljoen ton aan het eind van het groeiseizoen (30 juni 2014), verwacht de Commissie. Dat is genoeg om 6,16 weken te overbruggen.

Reageer op dit artikel