nieuws

Bakkerij Doba heeft laatste broden gebakken

Nieuws

Bakkerij Doba heeft laatste broden gebakken

Bakker Leo Landzaat van bakkerij Doba in Zaandam en Krommenie heeft afgelopen weekend zijn allerlaatste broden gebakken. Om negen uur ’s avonds gingen de eerste bolletjes de oven in, om zeven uur zaterdagochtend was de laatste wagen bruinbrood klaar. De bakker gaat met pensioen.

Bakkerij Doba is een begrip, zowel aan de Zuiddijk in Zaandam als aan de Heiligeweg in Krommenie. ‘Nu we stoppen, moesten we nog meer bakken, want sommige klanten bestelden extra brood. Ze vinden ons brood heel lekker en willen er nog wat van na-eten’, zegt Leo Landzaat in het Noord-Hollands Dagblad.
Zulke complimenten hoort hij graag. ‘In mijn hele leven heb ik misschien vier klachten gehad, echt niet meer. Dan was ik bijvoorbeeld een keer het zout vergeten. Veel mensen zeggen juist tegen me: wat een heerlijk brood, je lijkt wel een artiest. Dat doet goed, daar doe je het voor.’

Landzaat probeerde altijd zijn eigen stijl in zijn vak te leggen, meldt de krant. ‘Bijvoorbeeld: bij een met granen gedecoreerd brood, zitten bij ons de granen helemaal rondom op de korst. Niet alleen zo’n dun laagje bovenop, zoals bij een supermarkt.’

Het werk op onregelmatige tijden, is niet goed voor je sociale leven, beaamt hij. ‘Maar dat heb ik eigenlijk nooit erg gevonden. Mijn werk is mijn hobby.’
Ooit ontbeet Nederland gewoon met wit, bruin of volkoren. ‘Ik weet nog dat de harde puntjes kwamen’, zegt Landzaat. En nu ligt de winkel vol met variëteiten als Vikorn, Pandabrood, Toscaans of het door hemzelf ontwikkelde Doba’s Donker. ‘Ik ben zelf trouwens mijn hele leven wit blijven eten. Kersvers witbrood, heerlijk!’
Leo en Marjolein Landzaat gaan met pensioen. Vaker op vakantie en lekker samen op pad. Zoon Rob gaat bij een collega werken. De winkel in Krommenie sluit. Wellicht wordt die aan de Zuiddijk in Zaandam overgenomen. ‘Daar zijn we nog mee bezig.’

Reageer op dit artikel